Реклама / Ads
0| 3011 |23.12.2022 НОВИНИ

Тръмп е провокирал тълпа от свои поддръжници да щурмуват Капитолия на 6-ти януари 2021г.

.
Доналд Тръмп
Разследването на комисията в Камарата на представителите в САЩ, към което има голям медиен интерес, стигна до извода, че бившият президент на Доналд Тръмп умишлено е разпространил неверни твърдения за изборите през 2020г. Той е провокирал тълпа от своите поддръжници да щурмуват Капитолия на 6-ти януари 2021г., при който загинаха петима души, съобщават световните агенции.
 

Дългоочакваният доклад от осем глави на специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, който разследва щурма от 6-ти януари 2021г., предоставя възможност за подвеждане под наказателна отговорност на Тръмп, както и на други лица, които са свързани с бунта.

 

В понеделник Комисията гласува да внесе констатациите си в Министерството на правосъдието за евентуално наказателно преследване. Сред заключенията има четири възможни обвинения срещу Тръмп на федерално ниво, включително и няколко обвинения за подпомагане на участвалите в щурма. Министерството на правосъдието провежда свое собствено разследване на нападението от 6-ти януари 2021г., при което загинаха петима души.

 

Докладът, който бе публикуван в четвъртък, включва нови подробности, освен тези, които Комисията представи по време на девет публични изслушвания тази година. Той също така описва как Тръмп и неговите съюзници са планирали да анулират резултатите от президентските избори през 2020г., използвайки щатски законодателни събрания и съдилища. Разследването е продължило 18 месеца. Взети са повече от 1000 показания, част от които са на хора от най-тесния кръг на Тръмп, служители на кабинета и членове на семейството му.

 

Председателят на анкетната комисия Бени Томпсън каза в понеделник, че по-голямата част от събрания материал, който не съдържа класифицирана информация, ще стане публичен преди края на годината. Очаква се през следващите дни комисията да публикува четири допълнителни приложения към доклада. Докладът вероятно е последното действие на двупартийната комисия по случая.

 

Републиканците, които ще поемат контрола над Камарата на представителите на 3-ти януари, казаха, че не планират да продължат разследването на комисията. Всъщност лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти и фаворит за председател следващата година, каза, че републиканците може да разследват работата на самата комисия. По тази причина комисията опитва възможно най-бързо да направи публично достояние доклада и доказателствата по случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2985 |20.12.2022 Комитетът ”Капитолия” поиска четири обвинения за Тръмп . 5| 3201 |19.12.2022 Американският конгрес решава дали да обвини Тръмп за щурма на Капитолия . 2| 3026 |15.12.2022 Тръмп - все по-малко харесван от републиканците? . 1| 2901 |20.11.2022 Мъск възстанови акаунта на Тръмп в ”Туитър”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads