Реклама / Ads
4| 1304 |19.10.2024 НОВИНИ

Тръмп ще наложи допълнителни мита на Китай в случай, че навлезе в Тайван

.
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп подчерта пред списание „Уолстрийт Джърнъл“, че ще наложи допълнителни мита на Китай в случай, че „навлезе в Тайван“, съобщи Ройтерс.
 

„Ще им кажа, че ако навлязат в Тайван, ще ги обложа със 150, с 200%“, категоричен бе Тръмп по време на интервю за изданието.

 

Запитан дали би използвал военна сила при китайска блокада на Тайван експрезидентът на САЩ посочи, че до подобно действие няма да се стигне, защото китайският лидер Си Цзинпин изпитва уважение към него и двамата поддържат „силна връзка“.





Китай твърди, че Тайван е негова територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван категорично отхвърля китайските претенции.

 

Тръмп планира мита от 10% до 20% върху почти целия внос в САЩ, както и допълнителни мита от 60% или дори повече върху стоки от Китай, което според него ще стимулира производството в САЩ.

 

По време на мандата му като държавен глава от началото на 2017 г. до началото на 2021 г., агресивният подход на Тръмп към Китай беше подчертан от вълни от мита, които хвърлиха двете страни в търговска война, която разтърси пазарите по целия свят.





В интервюто за „Уолстрийт Джърнъл“ Тръмп говори и за руската инвазия в Украйна, повтаряйки твърдението си, че ако все още беше на поста, руският президент Владимир Путин не би започнал инвазията.

 

„Казах на Путин: „Владимире, ние имаме страхотни отношения. Владимире, ако тръгнеш срещу Украйна, ще те ударя толкова силно, че дори няма да повярваш. Ще те ударя точно насред Москва", е отбелязал Тръмп, разказвайки пред изданието за свой минал разговор с Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1397 |19.10.2024 Микробус се запали в движение и изгоря на пътя Пазарджик-Велинград . 0| 1723 |19.10.2024 Весела Чернева: Шенген е пряко свързан с миграционния проблем, но той е обратната страна на монетата . 0| 1671 |19.10.2024 9-ма закопчани при спецакции срещу разпространението на порнографски материали онлайн . 3| 1728 |19.10.2024 Върховният лидер на Иран: Хамас ще продължи да съществува въпреки смъртта на своя лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads