Реклама / Ads
17| 7797 |26.05.2018 НОВИНИ

Хенри Мейър: Тръмп тласка света в ръцете на Путин

.
Владимир Путин
Колкото повече напрежение създава президентът на САЩ Доналд Тръмп в съюзите, създадени след Студената война, които поддържат световния ред, толкова по-необходим става президентът на Русия Владимир Путин, анализира Хенри Мейър от, „Блумбърг“.
 

В края на ежегодната демонстративна изява за инвеститорите, която започна в неговия роден Санкт Петербург, в Русия пристигнаха лидерите на четири от 10-те най-големи икономики в света – Германия, Япония, Франция и Индия – и в продължение на една седмица ще водят отделни преговори с шефа на Кремъл. Путин също така ще приеме новия специалист по външна политика на Китай, вицепрезидента Ван Цъшян и директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард. По думите на руски официални лица основното сред тези мероприятия ще стане срещата на Путин с президента на Франция Еманюел Макрон, който, както и японския премиер Шиндзо Абе, е почетен гост на форума, цитира БГНЕС.

 

След продължаващите не една година санкции, които бяха наложени заради събитията в Украйна и които Макрон поддържа, а също и затягането на санкциите на САЩ заради предполагаема намеса в изборите, Тръмп, излизайки от ядрената сделка с Иран и предизвиквайки възмущение в другите световни държави, предостави на Путин възможност за сближаване с Европа през този месец.

„Русия се намира сред тези страни, за които решението на Тръмп за Иран се оказа много изгодно“, каза Клиф Купчан, ръководител на нюйоркската аналитична компания Eurasia Group. “Путин усеща възможност да предизвика разцепление сред страните на Запада и да се избави от положението на отхвърлен“.

 

Путин, който през март удържа внушителна победа на изборите и беше преизбран за нов мандат, може отново да се похвали със скромен икономически ръст след падането на цените на петрола и след като поради санкциите, въведени след анексирането на Крим през 2014 г., в страната настъпи най-продължителната рецесия през цялото му 18-годишно управление. Но достатъчно сложното е превръщането на геополитическото влияние в крайно необходимите чуждестранни инвестиции, след като САЩ наложиха безпрецедентни глоби на компанията „Русал“, един от най-големите работодатели в Русия, откъсвайки по този начин алуминиевия гигант на милиардера Олег Дерипаска от световните пазари и понижавайки пазара на руските акции. Минаха времената, когато перспективите за ръст на най-големия в света доставчик на енергийни ресурси способстваха за привличането на Петербурския ежегоден икономически форум такива титани от света на бизнеса като Рекс Тилърсън, Джейми Даймън и Лойд Бланкфейн.

 

Тази година в програмата на форума присъстват само няколко шефове на американски публични компании, чиито акции се котират на фондовите борси, независимо от това, че неотдавна пристигналия в Русия посланик на Тръмп Джон Хънтсмен не постъпи като неговия предшественик и призова към участие във форума. Макар през първите три месеца – в сравнение с предишната година икономиката на Русия отбеляза ръст от 1,3%, тези показатели вече трето четиримесечие поред не съответстват на прогнозите. По прогнозата на Световната банка ръстът на икономиката в периода до 2020 г. ще бъде не по-малко от 2% годишно, което е много под нивото, което е необходимо на путин, за да постигне целите си – да постигне това, че в средата на следващото десетилетие Русия да влезе в петте най-големи икономики в света, и да повиши „замръзналото на едно място“ жизнено равнище в страната.

 

„Русия поставя чуждестранните инвеститори пред философски избор“, каза Тим Еш, стратег по развиващите се пазари на лондонската компания BlueBay Asset Management LLP. “Макроикономическите показатели – ниско равнище на държавния дълг, ниско равнище на бюджетния дефицит, печалба по сметките на текущите операции – явно показват, че трябва да се „купува“. Но никой не знае кой или какво ще последва и ще попадне под санкции.“ Кремъл би се радвал, че 40-годишният Макрон, бивш инвестиционен банкер, който се е родил тогава, когато 65-годишният Путин започнал кариерата си в КГБ, няма да се поддаде на натиска от страна на съюзниците, препоръчващи му да отмени посещението си, след като Великобритания обвини Русия в отравянето на бившия руски разузнавач с нервно-паралитично вещество в Англия през март тази година.

 

След това обвинение последва изгонването на дипломати из цяла Европа и не само. Но тези проблеми минаха на втори план заради иранската сделка, която Франция, Германия, Русия и Китай се опитват да спасят във връзка със заплахата на САЩ да засилят санкциите срещу Техеран и всички компании, които не ги спазват. Макрон и канцлерът Ангела Меркел, която миналия петък посети лятната резиденция на Путин на Черно море, за да проведе с него преговори, изглежда са на едно мнение по отношение на Русия. В интервю за един от френските вестници Макрон каза, че иска да започне с Путин „стратегически и исторически диалог“, за да свърже Русия с Европа, а лидерът на Германия заяви, че днес главна политическа задача е разведряване на отношенията с Русия.

 

Тези две държави на най-големите източници на директни инвестиции в Русия, с изключение на такива „данъчни убежища“ като Кипър. Независимо че отношенията на европейските лидери с Путин както и преди са обтегнати поради разногласията по украинския, сирийския и други въпроси, иранската криза ги сближава. При това отношенията на Меркел с Тръмп се влошават, и сега САЩ заплашват да наказват немските компании, участващи в строителството на новия тръбопровод за доставка на руски газ по дъното на Балтийско море.

 

“Независимо от всичко, което прави Русия, Меркел е заинтересована този диалог да остане отворен“, каза Йозеф Янинг, шеф на берлинския клон на аналитичния център „Европейски съвет за международни отношения“. И колкото повече се влошават трансатлантическите отношения, толкова по-силна ще бъде тази реакция, смята той. Путин, който в понеделник прие в Сочи Нарендра Моди, премиерът на Индия, която е един от основните купувачи на руски въоръжения, в петък проведе пленарно заседание на форума. И до него седяха японският премиер Шиндзо Абе, Макрон, представителя на властта на Китай Ван Цъшян и шефът на МВФ Лагард.

 

63-годишният Абе използва целия арсенал на своето обаяние и дружелюбност, опитвайки се да принуди Путин да сключи договор и да разреши териториалния спор, заради който двете държави не можаха досега официално да приключат Втората световна война. Но Русия е непреклонна и неговите усилия не дават резултат, макар той да е готов на отстъпки и да поощрява инвестициите в съседната тихоокеанска страна. „Най-вероятно Абе ще си замине разочарован, тъй като няма да постигне нищо“, каза Джеймс Браун, специалист по руско-японските отношения в Токийския университет „Темпъл“.

 

Що се отнася до Ван, неговата визита в Санкт Петербург е първото му пътуване в чужбина, след като се захвана с външнополитическите въпроси. Путин и шефът на Ван – президентът Си Цзинпин – ще се срещнат в Китай в началото на следващия месец на ежегодната среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, създадена през 2001 г. в резултат на подписано споразумение за сигурност между тези две държави и четири бивши съветски републики.

 

Миналата година членове на организацията станаха вечните съперници Индия и Пакистан. Но тази седмица в центъра на вниманието на Путин се намира Европа – и особено Макрон. Отчитайки, че Русия не прекратява своите действия в Украйна и както и преди оказва поддръжка на сирийския лидер Башар Асад, не си струва да се очаква отслабване на санкциите в близко време. Но едностранното излизане на Тръмп от иранското споразумение предоставя на Путин неочаквана благоприятна дипломатическа възможност. А отчитайки, че новото популистко правителство на Италия несъмнено ще блокира каквито и да било нови санкции на Евросъюза и е възможно дори да инициира отслабване [на съществуващите], за Русия в Европа внезапно възниква „по-конструктивна атмосфера”, каза Кристофър Грейнвил от лондонската консултантска компания TS Lombard. По думите на Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет по международни работи, мозъчен тръст, основан по разпореждане на Кремъл, в резултат на това Путин може да приеме форума тази година за успех. Достатъчно просто е да се появи на една сцена с най-видните участници за цялото време, изминало след като преди пет години главният гост на форума беше само Меркел. „Това е важно символично събитие, което срива опитите за изолиране на Русия“, каза Кортунов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4439 |25.05.2018 Ново 20: Тръмп обяви, че срещата с Ким Чен-ун може и да се състои на 12 юни . 0| 4787 |24.05.2018 Гутериш притеснен от анулираната среща между Тръмп и Ким Чен-ун . 1| 4931 |24.05.2018 Тръмп отказа среща с Ким Чен-ун . 0| 4593 |22.05.2018 Под въпрос е срещата между Тръмп и Ким чен Ун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads