Реклама / Ads
11| 4448 |07.11.2022 НОВИНИ

Тръмп захапа Байдън: Ако спечелим вота за парламент, ще започнем процедура по импийчмънт

.
"Ако Републиканската партия спечели изборите за американски парламент, тя ще започне процедура по отстраняването от власт на сегашния президент на САЩ Джо Байдън. Това каза бившият държавен глава Доналд Тръмп", написа сп. "Ролинг стоун".
 

Според източници на изданието 45-ият държавен глава е заявил пред водещи фигури от издигналата го на вотовете за Белия дом (2016 г. и 2020 г.) формация, ако спечелят мнозинство в Камарата на представителите и Сената (съответно долната и горната камари на държавния парламент), ще стартират процедура по отстраняването на Джо Байдън от власт, в случай че републиканците спечелят вота за Конгрес.

 

По думите на Кевин Маккарти - претендент за председател на Камарата на представителите, ако Републиканската партия спечели мнозинство и в Камарата, и в Сената нейните депутати ще стартират юридическа процедура по свалянето на Байдън.

 

Подобно становище изрази и депутатката от щата Джорджия в Камарата представителите Марджори Тейлър Грийн.

 

Гражданите на САЩ на 8 ноември ще избират 435-ма законодатели в Камарата на представителите. Демократическата партия, излъчила Байдън, има мнозинство от 220 места. Републиканците са с 212, а три места са незаети.

 

Американците ще избират и 35-ма от 100-те сенатори. Демократите имат сумарно 51 места (48 партийни депутати; двама независими, които гласуват за предложенията на Демократическата партия; и вицепрезидента Камара Харис. По Конституцията вторият човек в държавата заема и длъжността председател на Сената).  

 

Проучванията дават на републиканците. Те получават 225 места в Камарата на представители и 53 в Сената.

 

Процедурата по импийчмънт на американския президент е подобна на съдебен процес. Инициаторите внасят обвиненията си към действащия държавен глава в Камарата на представителите. В случай че най-малко 2/3 от 453-мата парламентаристи потвърдят обвиненията, те отиват в Сената.

 

Депутатите от горната камара играят ролята на последна инстанция и решават политическата съдба на стопанина на Белия дом. За отстраняването на държавния глава са необходими гласовете на най-малко 67 от 100-те сенатори.

 

Досега нито един президент не е напускал поста си вследствие на депутатско гласуване. Андрю Джонсън и Бил Клинтън са оправдани от Сената (съответно през 1868 и 1998 г.). Ричард Никсън е подал оставка преди Камарата на представителите да гласува за неговия импийчмънт (през 1974 г.).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2854 |07.11.2022 Тръмп обвини Байдън, че проваля американската нация . 3| 2862 |06.11.2022 Байдън: Междинните избори са „решаващ момент“ за демокрацията в САЩ . 2| 2968 |28.10.2022 Тръмп щастлив, че Twitter е в сигурни ръце, ще си върне ли акаунта? . 3| 3049 |25.10.2022 Байдън: Издигането на Сунак до министър-председател e революционно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads