Реклама / Ads
13| 11832 |14.03.2018 ПОЛИТИКА

Трансформациите на Борисов по казуса ЧЕЗ

.
От ръководството на ЧЕЗ, от това което вчера казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз. Няма как да имам нещо общо с тази сделка. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание.
 

Странна е тази категоричност, с която говори Борисов. Особено след като още от обявяването на сделката той се превърна в основно действащо лице по нея.

 

Нека първо да припомним, че лично министър-председателят настоя министър Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като е близка с евентуалния купувач на ЧЕЗ Гинка Първанова. С това бе дадено началото и на политическата криза около сделката, която не е утихнала и до днес. Тогава обаче Борисов все още демонстрираше великодушие и обяви, че държавата не може да се меси в частна сделка.

 

Не издържа особено дълго. Броени дни по-късно премиерът свика извънреден брифинг, в който обяви, че едва ли не някой се опитва да му спретне държавен преврат в тази сделка, без да посочва кой е този някой, разбира се. Насред нервните слова на Борисов обаче се отличиха заканите за законови промени, които да позволят намесата на държавата в подобен тип сделки, частично или цялостно връщане на контрола на държавата в това електроразпределително дружество, а и в другите две, които оперират в страната. По време на същия този брифинг Борисов използва и израза „някаква си Гинка“.

 

Не бе необходимо много време, за да приеме премиерът тази „някаква си Гинка“ в кабинета си, за да говорят по сделката. Последва нов брифинг, този път стабилно подкрепена от двете страни с министрите Дончев и Горанов, Гинка Върбакова обяви съгласието си да допусне държавата в сделката. Да припомним – само преди дни евентуалният купувач в лицето на Върбакова има намерението да придобие контрола върху ЕРП-то, твърдейки, че има осигурено финансиране за това. След това следва катарзис и същият този купувач е готов да се откаже от част от сделката си и да допусне държавата в управлението на дружеството. Нещо повече, отива да преговаря с чешката страна, за да съгласи и тя на държавното участие в сделката. Отново, без никаква намеса на Борисов, ако вярваме на думите му от днес.

 

Някъде измежду тези брифинги, давани от Борисов и Гинка, премиерът намери време да излъже и за „секретни документи“, получени от чешкия му колега, относно финансирането на сделката от банки. Оказа се, че нито документите са секретни, нито са документи, а най-обикновена справка от страна на Андрей Бабиш.

 

От чешка страна пък се появи информация, че не желаят да допуснат българската страна заради водено арбитражно дело.

 

От всичко изброено дотук явно не би трябвало да виждаме намеса на премиера в сделката. Само че тя е очевидна и трудна за пропускане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7063 |14.03.2018 Борисов: Единственият незаподозрян за сделката с ЧЕЗ съм аз . 16| 9829 |12.03.2018 Ген. Атанасов: Радев и Борисов се свиха като мишки заради патриарх Кирил . 1| 6766 |08.03.2018 Емирът на Катар се видя у нас с Радев и Борисов . 13| 9919 |07.03.2018 Костадинов пред Фрог: Правителството на Борисов е вредно и продажно, поискахме оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads