Реклама / Ads

 

1| 2506 |15.06.2021 НОВИНИ

”Трансперънси Интернешънъл”: България е начело по корупционни практики в здравеопазването

.
1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите им се задълбочава, а 44%, не виждат подобрение. Това показва изследване на ”Трансперънси Интернешънъл”, проведено сред 40 000 граждани на Европейския съюз, цитирано от bTV.

Изследването засяга корупционните практики в различни сектори. Във всички изследвани сектори България заема челните позиции, като в сектор "Здравеопазване" е на първо място.

 

Проучването нарежда страната ни на трето място - 48% от сънародниците ни са отговорили, че през 2020 г. корупцията в държавата ни се е увеличила. На второ място е Словения (51%), а класацията оглавява Кипър (65%).

 

По отношение на връзката бизнес - политика се откроява проблемът, че законите често се правят така, че да работят в полза на определени частни интереси, а не за общото благо. По-малко от 30% от анкетираните смятат, че тяхното правителство взима предвид мнението на гражданите си при гласуване на определени норми. Около половината пък твърдят, че големите фирми често прибягват до подкупи и връзки, за да си осигурят доходоносни договори с държавата и да избегнат плащането на данъци.

 

Повече от половината европейци са на мнение, че правителството в тяхната държава се ръководи от частни интереси. Така смятат и близо 70% от българите, като по този показател страната ни се нарежда на второ място след Словения.

Пандемия и корупция - ограничаване на гражданските права

 

Изследването показва, че близо 2/3 от гражданите на ЕС смятат, че в държавите им има корупция по високите етажи на властта. Посочва се, че ситуацията се влошава и заради усещането за безнаказаност - едва 21% от запитаните смятат, че корумпираните служители в държавния апарат получават подходящи наказания.

 

Половината от европейците са на мнение, че най-корумпирани са премиерите и депутатите, докато за другата половина това са бизнесмените и банкерите.

 

От "Трансперънси Интернешънъл" отчитат, че около трима на всеки десет души, или общо над 106 млн. души, са използвали лична връзка за достъп до здравеопазване, образование или друга обществена услуга.

 

В контекста на пандемията от COVID-19 става ясно, че през изминалата година 6% от хората са платили подкуп, за да получат здравни грижи, докато 29% са използвали връзки за целта.

 

Според организацията данните са притеснителни, защото именно по време на здравна криза е от изключително значение хората да имат бърз достъп до медицинска грижа или ваксинация.

 

Относно темата за изнудването изследването показва, че в сфери като здравеопазване и образование се наблюдава злоупотреба със служебно положение за лични ползи.

 

В това направление България оглавява класацията - 17% от запитаните ни сънародници са отговорили, че са били изнудвани или познават човек, който е бил. На второ и трето място съответно се нареждат Хърватия и Румъния.

 

Половината от запитаните твърдят, че се страхуват да подадат сигнал за корупция. Според 2/3 от хората обаче ограничаването на корупцията зависи от обикновените хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2411 |15.06.2021 Заев идва в София. Надява се да се разбере с България при следващото правителство . 0| 2394 |15.06.2021 Прoучване: В България и Румъния се дават най-много подкупи за здравна услуга . 0| 3737 |15.06.2021 ГКПП „Златарево“ предстои да бъде отворен за влизащите в България . 1| 2397 |14.06.2021 България е на 45-о място по щедрост в света за 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ