Реклама / Ads
0| 7927 |24.08.2022 НОВИНИ

#ГаzWithMe под прозорците на Радев: Крим е украински, но президентът ни е руски!

.
Източник: БГНЕС
За трета седмица под прозорците на държавния глава Румен Радев се провежда протест срещу евентуално започване на преговори с „Газпром“. Началото му бе дадено в 18 часа на фонтана пред президентството, където хора започнаха да се събират за поредната демонстрация под надслов #ГAZwithme.
 

Хората носат плакати с надписи: „Крим е украински, но президентът ни е руски!“, „Моята България не преговаря с убийци на деца“, „Putin's gas is a trap“ /Газ от Путин е капан - бел. ред./.

 

Сред протестиращите са и мнозина представители на „Демократична България“ - бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, Владислав Панев, Георги Ганев, Мартин Димитров и други. Сред недоволстващите бе забелязан и Арман Бабикян от „Ние идваме“.

 

Думата взе Мартин Димитров от „Демократична България“.


.
Мартин Димитров, Източник: БГНЕС

 

„Тези хора /от служебния кабинет – бел. ред./ се опитват да превърнат България в енергийния Троянски кон на Москва. Трябва да сме тук и да питаме. Ако не беше натискът нямаше да има интерконектор с Гърция. Цяла седмица слушам празни приказки как никъде другаде нямало евтин газ, освен в Москва. Служебният кабинет изопачава фактите. От Азербайджан е в пъти по-евтиният газ. Как така изпуснахме седем танкера. Решението не е да се връщаме към Москва, дори и след изпуснатите седем танкера“, убеден е той.

 

Присъствието на представителите на „Демократична България“ се дължи на това, че вчера от коалицията официално призоваха симпатизантите си да излязат на площада и да защитят достойнството на България.

 

„Нека заявим ясно, че няма да позволим родината ни да бъде унижавана от газовия ботуш на „Газпром“ и Кремъл. Лъжа е, че газът от „Газпром“ ще бъде евтин. Лъжа е, че той е сигурен - Кремъл го спира и намалява и в момента на редица европейски страни. Лъжа е, че въпросът за руския газ е само икономически - той е оръжието на путинова Русия да подчинява Европа“, настояха от ДБ.

 

Днешният протест пред президентството съвпада и с деня на Независимостта на Украйна. Затова и протестиращите от #ГAZwithme ще се включат в 20 часа в мирното шествие за свобода и независимост, организирано от украинци в България.

 

От президентството шествието ще премине през централни софийски булеварди и ще стигне до паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад „Възраждане“, където ще бъдат положени цветя.

 

Ето цялата програма на днешната демонстрация:

 

18:00 ч.: Осигуряваме добро настроение на присъединилите се граждани и подгряваме за изпращането на (п)реZидента Радев.

 

19:00 ч.: Започваме да казваме на служебното правителство и на 5-тата колона, че няма да им минат номерата.

 

20:00 ч.: Присъединяваме се към Мирното шествие за Свобода и Независимост, организирано от нашите украински приятели.

 

Преди няколко седмици организаторите на гражданския контрол зададоха седем въпроса към служебния кабинет на президента Радев. Днес стана ясно, че на нито един не са получили отговор.

 

Ето и какво попитаха недоволстващите:

 

1. С доставчици от кои страни България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия?

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори - за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи?

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца?

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022 г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022 г.?

7. Чий е Крим?

 

Недоволстващите ще продължат да задават въпросите си всяка сряда.

 

Случващото се пред президентството, проследете тук:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2940 |20.08.2022 В Своге не могат да отворят прозорците си заради миризма от разлагаща се риба, опасяват се от екокатастрофа . 0| 11661 |17.08.2022 Протестиращите от #ГаzWithMe освиркаха Радев на излизане от „Дондуков“ 1 . 0| 2801 |17.08.2022 Поредна вечер с #ГаzWithMe пред президентството . 0| 4869 |12.08.2022 След срещата при Радев: На 1 октомври по интерконектора с Гърция потича газ, хората да кажат за преговори с „Газпром“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads