Реклама / Ads
0| 3964 |26.08.2022 НОВИНИ

Ганев, ДБ: Никой не говори с Ердоган за газа, а се хвърляме в краката на Путин

.
Георги Ганев Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Никой не говори с Ердоган за газа, а се хвърляме в краката на Путин. Това коментира икономистът Георги Ганев от „Демократична България“.
 

„Не е сигурно, че непременно ще се направи завой към „Газпром“. Такъв беше активно подготвян от първия час на съществуването на този Министерски съвет, когато се съобщи за хаос и криза. Не че е цветущо положението, но чак катастрофа... Създаде се усещане за паника, отказаха се едни 6 танкера, които даваха сигурност, особено за пълненето на „Чирен“. Изведнъж се започна да се говори, че ще се окаже неизбежно да се договаряме с „Газпром“. Но моето усещане е, че има различие на мненията по този въпрос в МС“, смята той.

 

Ганев посочи кога страната ни би нарушила международните санкции, ако получи руско гориво.

 

„Ако България след превалутирането на средствата, които се превеждат и постъпването им в рублевата сметка, признае че чак тогава е завършено плащането, това е нарушение на санкциите“, категоричен бе икономистът.

 

Той е убеден, че колкото повече се говори за евентуален арбитраж, толкова по-големи са шансовете на „Газпром“ да спечели делото срещу България.

 

„Ако Росен Христов продължи да говори, ще имат аргументи за арбитража. Руската страна има изключителни адвокати, помним какво стана с "Белене". Този на тази дата каза това, официален представител каза това...“, мотивира се Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

По думите му ясен завой на служебното правителство към „Газпром“ ще засили гласа на политическите сили, които са против това. И тогава на протестите, организирани от ДБ, ще се съберат много повече хора.

 

„Не малко българи се питат: „Ние ще се унижим ли за пореден път пред Кремъл или не?“. Ако се предприеме тази стъпка, която политически може да се разглежда като безпомощно клякане под диктата на Кремъл, ще се активира и ядоса част от българското общество, което не е от тези, които излизат и гласуват“, убеден е икономистът.

 

Според него правителството не е трябвало да се отказва от танкерите с американски втечнен газ. Дори и да не ги е ползвало, е можело да ги продаде след 2-3 месеца на голяма печалба.

 

Ганев вижда изход от кризата в края на 2023 г.

 

„Критичният хоризонт пред България е до края на отоплителния сезон. Към края на 2023 г. ще е готов вторият терминал в Александруполис, където България е съсобственик на капацитета. Ще стане един терминал на "Овергаз", откъдето ще може да се доставят количества. Дай Боже някой да договори междусистемната връзка с Турция, която е само въпрос на договаряне. Няма отговор защо никой не се договори с Ердоган, а се хвърляме в краката на Путин. Това е въпрос на договаряне - както изнасяме ток за Турция, част от нашата система е свързана с турската“, каза той.

 

Георги Ганев коментира и бъдещето на „Демократична България“ – категоричен е, че партията ще влезе в следващото Народно събрание. Не прогнозира стабилно мнозинство и категорично не вижда бъдещо управление с ГЕРБ.

 

„Когато ми посочат една поръчка на Кремъл, която не е била изпълнена на бегом от българските правителства последните 12 г., аз ще им повярвам“, заяви Ганев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3214 |26.08.2022 Енергийният министър: До дни чакаме отговор от “Газпром” за възобновяване на преговорите . 0| 2685 |25.08.2022 Росен Христов: Преговори с „Газпром“ само по сегашния договор, интерконекторът върви по план . 0| 3095 |25.08.2022 Демерджиев: Каналджиите обявиха война на България. Ще отговорим с цялата си мощ . 0| 3024 |25.08.2022 Трайков против да се заминава за Москва. Нищо не налагало задължителни преговори с "Газпром"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads