Реклама / Ads
1| 2935 |19.12.2022 НОВИНИ

Ще има ли арбитраж с ”Газпром” през януари, след като Павлов разбуни духовете?

.
Ще има ли арбитраж с ”Газпром” през януари. Твърдения по темата, изразени от бившия шеф на ”Булгаргаз” Николай Павлов, разбуниха духовете сред експерти и политици.
 

Според енергийния експерт Констанца Рангелова действията на служебното правителство са били много важни, защото на всекидневна база са били номинирани количества. "Шансове за арбитраж има, но не се знае дали ще е 1 млрд. Съмнявам се газът, който е трябвало да купим, да е на толкова голяма стойност. Не е нужно да се изпада в паника. Имаме подобен случай - "Газпром" и финландска компания. И двете страни са обявили частична победа и се връщат към преговорите. "Газом" обаче е била задължена да плати 300 млн. на "Газпром" заради клаузата "вземи или плати", разкри тя.


По думите ѝ ние сме в сходна позиция - "Газпром" обявява форсмажор и задължението за плащане в рубли. "Има сходства, но действията на двете правителства са различни. Германската компания "Унипер" вече е завела дело срещу "Газпром" за спиране на доставките. Трябва да се вземе пример от тях и в такова дело да се включат "Булгаргаз" и полските колеги за ответно дело", подчерта Рангелова.


Юлиян Попов от своя страна смята, че думите на Павлов са по-скоро личностно говорене и предупреждение от човек, обвинен в нещо, отвръща на удара. "Не смятам, че сме под риск. Друг е въпросът договорите дали са спазвани по най-добрия начин. "Газпром" може да намери пролуки, разполага с голяма юридическа мощ. Затова е много важно да се защитим предварително - да имаме юридически анализ и да мобилизираме ЕС да се заведе дело срещу "Газпром" за манипулация на пазара и за спиране на доставките", коментира той. И допълни, че не сме готови да влезем в такъв съдебен процес, а следва да се иниицира групов иск срещу "Газпром".


Мнението му е, че дерогацията предотвратява криза на вътрешния пазар. И призова за цялостен одит на "Лукойл".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3465 |17.12.2022 Мартин Димитров: Служебният кабинет на президента не се справя, допуска все повече слабости . 7| 3433 |17.12.2022 Иво Христов: През март партиите ще се погодят за кабинет, за да се окопаят в местната власт наесен . 10| 4366 |17.12.2022 Борисов с мили очи към Радев: Този президент е спечелил изборите. Ние трябва да се отнасяме с уважение . 0| 3368 |16.12.2022 Китайският президент призова света за опазване на биоразнообразието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads