Реклама / Ads
26| 4375 |26.08.2021 НОВИНИ

Третият мандат отива при БСП. Нинова: Разбираме отговорността, ще подходим държавнически

.
Корнелия Нинова, Румен Радев Източник: БГНЕС
Тайната е разкрита! Държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат утре на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщи прессекретариата на „Дондуков 2“. Социалистите многократно заявиха, че ще положат всички усилия третият мандат да бъде реализиран. Според Нинова това е последна възможност за България.
 

„Получихме покана от президента Радев утре в 9:30 да се явим в Президентството, за да ни връчи третия мандат. Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме - огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и народ - COVID криза, огромен ръст на цени, ниски доходи, мигрантска вълна, икономически проблеми. Разбираме, че трябва да дадем адекватен отговор на тези изпитания, да проявим разум, мъдрост, диалогичност, държавническо отношение към въпроса. Знаем си и тежестта като парламентарна група - трета сила с 36 депутата. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет - разбираме го напълно. Затова ще проявим максимум разум и диалогичност към останалите партии на протеста. Ще поканим „Изправи се. БГ! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ на разговори. Ще подходим различно от първия мандатоносител - няма да поставяме предварителни условия и предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно, търсим консенсус по тези въпроси. Разбира се, всичко ще се случи публично, пред вас, пред целия народ - да знае какви преговори водим за какво, с кого“, обяви пред журналисти Корнелия Нинова. От думите й стана ясно, че БСП все още разчитат на подкрепа и диалог с партията на Слави Трифонов.

 

„По отношение на политиките -  ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг от преговорите. Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии. Заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Разбира се, този документ остава отворен. На предстоящите разговори можем да го променяме, допълваме - всичко зависи от общата ни воля и от общата ни осъзнатост, че е необходимо да постигнем съгласие и диалог, за да излъчим редовен кабинет. На думи всички декларирахме, че България има нужда от това, но идва момент, в който тези думи трява да облечем в реални действия и добър резултат“, добави тя.

 

Според нея премиерът на страната не бива да е нито един от политическите партии. „Моментът е такъв, че ние трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна, консенсусна фигура, която да може да проведе общите политики и да извезем заедно България от кризата“, поясни лидерът на социалистите.

 

Първият мандат бе връчен на „Има такъв народ“. Те номинираха за премиер Пламен Николов, но не успяха да съберат подкрепа от съставяне на кабинет. Николов оттегли кандидатурата си по лични причини, а парламентарната рулетка се завъртя.


Радев връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС. От партията на експремиера Бойко Борисов номинираха за премиер Даниел Митов и дори представиха проектокабинет, но върнаха веднага папката с проучвателния мандат на президента.

 
По Конституция утре изтича срокът за връчване на третия мандат. Преди седмица Радев обяви, че ще изчака максимално дълго, за да даде шанс за консенсус между партиите.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5937 |25.08.2021 Манолова: Ако третият мандат бъде даден на нас, ние ще го дадем на ИТН . 7| 3644 |25.08.2021 Георги Кадиев: Никой не трябва да дава съвети на президента на кого да връчи мандата . 13| 3712 |24.08.2021 Мая Манолова за третия мандат: ИТН да излъчи премиер и основните министри . 1| 3331 |24.08.2021 Атанас Зафиров, БСП: Не е работа на партиите да предлагат на президента кой да бъде мандатоносителя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads