Реклама / Ads
1| 3027 |18.11.2022 НОВИНИ

Тревожна тенденция. Увеличава се броят на болните от диабет

.
Обезпокоителна е статистиката, която сочи, че над половин милион българи страдат от диабет.
 

Досега 520 хиляди са пациентите с диабет у нас. 140 хил. са засегнати, но не знаят и не се лекуват. Броят на болните от диабет се увеличава. В световен мащаб от болестта е засегнат един от 10 души над 20-годишна възраст. Тревожните данни съобщи по БНР проф. Цветалина Танкова, която е ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицинския университет в София и началник на Клиниката по диабетология в специализираната болница "Акад. Иван Пенчев".

 

Проф. Танкова, посочи, че много хора живеят със заболяването, без да имат оплаквания, но са притеснителни хроничните усложнения, защото всеки орган или тъкан може да бъдат увредени от повишените нива на захар. Физическата активност, контролът на захарта, както и добрият сън са част от превенцията на диабет тип 2. Само 500 крачки на ден повече намаляват сърдечно-съдовия риск. 

 

Според проф. Танкова самият захарен диабет не води до някакви оплаквания: "Оплакванията, проблемите и инвалидизацията на пациентите идва всъщност от развитите вече хронични усложнения на диабета. Много пъти захарният диабет се диагностицира по повод на развили се вече хронични усложнения на заболяването, например инфаркт, инсулт и тогава се вижда, че има повишение на кръвна захар и че тази кръвна захар е била повишена в продължение на години преди това, без човекът да е знаел за това."

 

Проф. Танкова е категорична, че от самото установяване на захарен диабет трябва да се работи активно за превенция на хроничните усложнения. Специалистът посочи и кои са най-показателните изследвания за това заболяване, които всеки може да си направи: "Кръвната захар дава моментна картина на състоянието. Гликираният хемоглобин е показателят, който оценява дългосрочния гликимичен контрол – той ни информира за това какво е било нивото на средната кръвна захар през последните 3 месеца. И двата показателя са важни. Изследванията би трябвало да се правят съвместно".

 

По думите й в България има достъп до всички модерни терапии. Тези терапии се назначават от специалисти и са безплатни за пациентите. Според проф. Танкова трябва да се осъвремени ръководството за поведение на личните лекари при диабет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2822 |15.11.2022 ЕС увеличава бюджета с 1 милиард евро! Вижте как ще бъдат разпределени . 1| 3101 |11.11.2022 Министър Велкова посочи какъв ще е ефектът от увеличавана на минималната заплата . 0| 2752 |31.10.2022 Япония увеличава обсега на ракетите си . 0| 2684 |20.10.2022 Увеличават броя на пунктовете за анализ на кръвни тестове на шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads