Реклама / Ads
0| 2822 |15.11.2022 НОВИНИ

ЕС увеличава бюджета с 1 милиард евро! Вижте как ще бъдат разпределени

.
Европейските преговарящи постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за следващата година, което включва увеличение на планираните плащания с 1 млрд. евро, съобщава Евронюз.
 

Споразумението между преговарящите от Европейския парламент и Комисията и Съвета беше постигнато късно вечерта, малко преди определения краен срок - полунощ. То включва 186,6 млрд. евро планирани "ангажименти", което е с 1 млрд. евро повече от първоначално представените от Европейската комисия.

 

Една трета от тези средства (62,9 млрд. евро) са предназначени за подкрепа на продължаващото възстановяване чрез увеличаване на инвестициите в икономическия, социалния и териториалния сектор, което означава, че те ще бъдат от полза за регионите и градовете в ЕС.

 

Други 54,7 млрд. евро са предназначени за Общата селскостопанска политика и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, за да се "засили устойчивостта на секторите на хранително-вкусовата промишленост и рибарството и да се осигурят необходимите възможности за управление на кризи".

 

Повече от 2,2 млрд. евро ще бъдат насочени към програми и фондове в подкрепа на действията в областта на околната среда и климата, а 1,5 млрд. евро ще бъдат заделени за отбрана и ще отидат за Фонд "Вътрешна сигурност", Европейския фонд за отбрана и Общия акт за възлагане на обществени поръчки за оръжие.

 

Допълнителни 295,2 млн. евро са предназначени за повишаване на военната мобилност в целия блок. Същевременно повече от една четвърт от допълнителния 1 млрд. евро ще бъде използвана за увеличаване на подкрепата за южните и източните съседи на блока, включително за новите страни кандидатки Украйна и Молдова, а още 150 млн. евро ще бъдат добавени към бюджета на блока за хуманитарна помощ.

 

Комисарят по въпросите на бюджета Йоханес Хан приветства сделката като проправяща "по-специално пътя на европейската подкрепа за Украйна".

 

Иржи Георгиев, заместник-министър на финансите на Чешката република и главен преговарящ на Съвета за бюджета на ЕС за 2023 г., заяви в изявление, че бюджетът за 2023 г. "ще ни позволи да се съсредоточим върху приоритетните области на ЕС в един особено нестабилен геополитически контекст".

 

"Той също така гарантира реалистичен подход, като се вземат предвид настоящата икономическа ситуация, интересите на данъкоплатците и необходимостта да се посрещнат новите предизвикателства, които могат да възникнат през 2023 г.", добави той.

 

Белгийският евродепутат Йохан ван Овертвелдт, който е председател на Комисията по бюджетите, заяви, че "допълнителните разходи, предвидени за Украйна, енергетиката, миграцията и научните изследвания, отговарят на предизвикателствата на деня", но предупреди, че "е ясно, че границите на настоящата многогодишна финансова рамка, дългосрочния бюджет на ЕС, са достигнати".

 

Сега споразумението трябва да бъде официално прието от Съвета и Парламента. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2627 |15.11.2022 Населението на Земята вече е 8 милиарда . 0| 2553 |14.11.2022 В Брюксел разговорят за бюджета на ЕС . 5| 3703 |11.11.2022 Тома Биков: с ПП имаме много сериозни разминавания по отношение на бюджета . 1| 3101 |11.11.2022 Министър Велкова посочи какъв ще е ефектът от увеличавана на минималната заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads