Реклама / Ads
0| 3250 |25.05.2022 НОВИНИ

Три месеца война в Украйна в цифри

.
Последният път, когато Русия съобщи за броя на загиналите военни, беше месец след началото на пълномащабна инвазия в Украйна. Тогава Министерството на отбраната призна за смъртта на 1351 военнослужещи. Но вече в онези дни представител на Държавния департамент на САЩ изрази оценка от поне седем пъти по-висока от настоящето време - повече от десет хиляди души.
 

Сега западното разузнаване сравнява загубите на Руската федерация в Украйна за три месеца със загубите на съветската армия през деветте години на войната в Афганистан. Според британския министър на отбраната Бен Уолъс най-малко 15 000 руски войници са загинали в Украйна.


Украинската страна твърди, че руската армия използва мобилни крематориуми, за да скрие убийствата на цивилни и собствените им загуби. Журналисти от Медиазона и руската служба на Би Би Си успяха да потвърдят 2622 смъртни случая на руски войници в Украйна. Говорим само за случаите, когато информацията може да бъде проверена в отворени източници. Това са публикации в социалните мрежи, репортажи на местни медии и власти. Журналистите отбелязват, че предимно съобщенията за смъртни случаи идват от бедни региони. Лидерите са Бурятия и Дагестан. Нашите колеги от Kavkaz.Realii разговаряха със свекървата на загиналия в Украйна Емин Нуратдинов.

 

Москва от своя страна твърди, че повече от 23 000 украински войници са загинали във войната. В контекста на конфликт е почти невъзможно да се проверят данните на страните. В Киев се нарича много по-малък брой. Националната гвардия призна за смъртта на повече от петстотин свои бойци. В средата на април украинският президент Владимир Зеленски каза, че между 2500 и 3000 украински военнослужещи са загинали от края на февруари. След това други десет хиляди, според него, бяха ранени.


Ето какво казва Зеленски за загубите в Донбас, където сега се водят най-ожесточените битки: „Днес от 50 до 100 души могат да загинат в най-трудния ни район, в източната част на страната ни. Те защитават страната ни и нашата независимост, за която всички говорят така по света, пише "Настоящее время".


Във войната страда и цивилното население. ООН вече посочва поименно 3811 цивилни, убити в Украйна. Повече от четири хиляди са ранени. ООН подчертава: всъщност цифрите са по-високи – информацията идва при тях със закъснение.


Според украинската генерална прокуратура 4600 украински цивилни са били убити през трите месеца на войната. 232 от тях са деца. Украинските власти все още не са успели да изчислят броя на загиналите в окупираните територии. Кметството на Мариупол по-рано съобщи за около двадесет хиляди загинали граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8431 |25.05.2022 Кисинджър в Давос: За да има мир, Украйна да отстъпи територия на Русия, иначе война . 0| 3376 |25.05.2022 Русия „облекчава правилата за гражданство” за жителите на Южна Украйна . 0| 3154 |25.05.2022 Зеленски се оплаква от липсата на подкрепа за Украйна от Китай . 0| 3440 |25.05.2022 NYT: Битката за Донбас вероятно е последната голяма офанзива на Русия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads