Реклама / Ads
4| 6612 |01.01.2011 НОВИНИ

Три нови закона в сила от днес

.
От 1 януари отпада точковата система да пенсиониране, застрахователите ще дължат данък за премиите си, поскъпват дългите цигари.
 

Промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда нов пенсионен модел, влизат в сила от 1 януари 2011 година. Отпада точковата система за пенсиониране, а право на пенсия за осигурителен стаж и възраст жените ще придобиват при навършване на 60 години и при 34 години стаж, а мъжете - при навършени 63 години и 37 години стаж. От 1 януари 2012 година започва увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд с по 4 месеца на всяка календарна година, като достигне 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г. От 1 януари 2021 година нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

От тази година застрахователите трябва да плащат данък върху премиите си. Новият данък ще е два процента и ще се налага върху премии по облагаеми договори от общото застраховане. Изключения правят презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната.
Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.
От днес ще може да бъде възстановена разликата в цената между внесения акциз за употребяван автомобил и размера на акциза за нов автомобил със същата мощност на двигателя. Това става с влизащия в сила от днес Закон за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили.
Разпоредбата важи за употребяваните моторни превозни средства с мощност на двигателя, превишаваща 120 киловата по система DIN. За да бъде възстановена сумата трябва да бъде подадено писмено искане до компетентната митница, където е внесен акцизът.

От първия ден на Новата година с двоен акциз ще се облагат цигарите, които са по-дълги от 8 см без филтъра - за всяка цигара, която без филтъра и мундщука е по-дълга от 8 см, но е с дължина по-малко от 11 см, ще се дължи акциз като за две цигари. Досега цигарите се брояха като две, ако без филтър и мундщук са по-дълги от 9 см и не повече от 18 см.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4713 |17.12.2010 К. Георгиев: Шефът на следствения арест е нарушил закона . 1| 4837 |06.12.2010 Смут и в Тристанката заради Закона за БАН . 11| 4819 |01.12.2010 Първанов наложи вето на Закона за Сметната палата . 14| 5569 |24.11.2010 Сексуални намеци влязоха в дебатите по закона за Сметната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads