Реклама / Ads
0| 3175 |26.02.2022 НОВИНИ

Три пълни автобуса с българи са потеглили от Одеса

.
Три пълни автобуса са тръгнали вече от Одеса за България. Те са пълни с наши съглаждани, като у нас ще пристигнат още трима италианци и двама украинци. Обявеният в Киев комендантски час от 17 ч. днес до 8 ч. сутринта в понеделник обаче значително ще затрудни евакуирането на останалите ни сънародници.
 

Това съобщи външният министър Теодора Генчовска на брифинг пред журналисти.

140 наши сънародници продължават да са в Киев и желаят да бъдат евакуирани. Те ще бъдат изведени от страната при първа възможност.

 

"Ситуацията е много динамична. Както знаете - и руските войски се движат доста интензивно, сменят се посоките. В различни части на Киев има различни положение. Мога да уверя, че Министерството на външните работи има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев и другите ни дипломатически представителства на територията на Украйна, с автобусите, които ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството. Чакаме от тук нататък възможността за свободни коридори, за да можем да изведем нашите сънародници възможно най-скоро и безопасно. Координират се и местата, от които това може да се случи", посочи премиерът Кирил Петков.

 

"Нашите служби за сигурност работят заедно с Министерството на външните работи и търсят най-безопасния начин за осигуряване на коридор, по който да изведем от Киев нашите сънародници. Създадена е специална група под формата на приложение, в която участват всички желаещи за евакуация от Киев. Чрез нея нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване тогава, когато може да се осъществи зеления коридор. Чакаме информация от близка страна. Основната задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безопасно направление, което в момента се търси от службите, за да може от там те да тръгнат за България", обясни пред медиите министър Генчовска.

 

Утре от Одеса тръгват два автобуса, съвместно с автобуси на гръцкото генерално консулство. Те ще бъдат придружавани от полицейски ескорт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4638 |26.02.2022 Русия с ответен удар. Затвори въздушното пространство за България . 0| 3013 |26.02.2022 Българите в Киев чакат автобусите за евакуация . 0| 3245 |26.02.2022 Няма риск България да остане без горива . 0| 2926 |26.02.2022 Още два автобуса с български граждани тръгват днес от Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads