Реклама / Ads
0| 2387 |08.07.2022 НОВИНИ

Трябва да се обърне специално внимание на Черноморския регион

.
Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов участва в XXII Интерпарламентарен форум по въпросите на сигурността и разузнаването, организиран от американския конгресмен Робърт Питинджър. Тазгодишната европейска сесия се провежда в столицата на Румъния – Букурещ и е под надслов: „Войната в Украйна – преформатиране на глобалната карта на международната сигурност”.

Приветствие към участниците поднесоха министър-председателят на Румъния Николае Чука, Робърт Казанчук – зам.-председател на  Сената на Румъния, Марсел Чолаку – председател на Камарата на представителите в румънския парламент, американският сенатор Тами Болдуин, както и генерал Джеймс Джоунс, бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа и бивш съветник по националната сигурност на президента Барак Обама. Специални обръщения направиха и министрите на вътрешните работи на Румъния и Молдова – Лусиан Боде и Ана Ревенко.

 

По време на пленарните заседания бяха обсъждани въпроси на международната сигурност през призмата на инвазията на Русия в Украйна – пренареждането на глобалната карта за сигурност, променените дипломатически отношения в новата ситуация, както и актуални предизвикателства в сферата на сигурността, разузнаването и отбраната. Участниците се обединиха около мнението, че с оглед на военните действия в Украйна и руската агресивност в Черноморския регион Източният фланг на НАТО придобива нови измерения и значение, като следва да се обърне специално внимание на Черноморския регион.

 

В специален панел бяха обсъдени проблемите на киберсигурността и 5G-технологиите.

 

Румъния представи своите нови ресурсни капацитети, отбелязвайки нарасналата активност на чуждестранни враждебни организации и групи, по отношение на националната ѝ инфраструктура, в т.ч. и по отношение на частни икономически структури.

 

В рамките на форума Цветан Цветанов проведе няколко кулоарни срещи. По време на срещата с министъра на вътрешните работи на Румъния Лусиан Боде Цветанов изрази положителните си впечатления от добрата работа на румънското правителство, и в частност на румънското МВР, при справянето с големия бежански натиск в началото на войната – повече от 1.8 млн. бежанци са потърсили убежище в Румъния от Украйна. Министър Боде заяви, че по този начин Румъния е показала солидарност с украинския народ, допълвайки, че руската инвазия в Украйна е критичен момент в европейската и световната система за сигурност, във всеки един неин аспект.

 

По време на срещата си с двамата съорганизатори на форума - конгресмен Робърт Питинджър и депутата от румънския парламент Павел Попеску, председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност Цветан Цветанов изказа благодарност за отличната организация на форума, както и за актуалността на темата и обсъжданите въпроси. Конгресмен Питинджър заяви, че днешният западен  свят трябва да бъде повече от всякога обединен срещу нарастващите заплахи. Г-н Попеску заяви, че най-добрият начин за противодействие на недемократичните режими е обединението на свободния свят за по-голяма свързаност - инфраструктурна, дигитална и енергийна. Подобна свързаност би могла да бъде посредством инструментите на Инициативата  „Три морета”.

 

Беше постигнато общо мнение между тримата, че подобни събития като  Интерпарламентарния форум по въпросите на сигурността и разузнаването са важна част от международния демократичен диалог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2434 |08.07.2022 Демерджиев: Институциите трябва да прилагат правилата, а не да се оправдават с липсата на законова уредба . 0| 2437 |08.07.2022 Ангел Кунчев за COVID-19: Трябва да се вземат мерки сега, за да не напълним пак болниците . 0| 7321 |07.07.2022 Предприемачът А. Бъчваров към депутатите: Втрещен съм от наглост и лъжи, трябва ни Плана, иначе ще гладуваме . 0| 2370 |07.07.2022 СОС: Камерите за скорост трябва да се използват постоянно, а не кампанийно
Реклама / Ads