Реклама / Ads
0| 2599 |23.08.2022 НОВИНИ

ЕК: ЕС да се отдалечи по-бързо от ненадежден доставчик на горива като Русия

.
Европейската комисия поддържа позицията, че ЕС трябва да се отдалечи колкото е възможно по-бързо от ненадежден доставчик на изкопаеми горива, каквато е Русия.
 

 Това каза нейният говорител Тим Макфий, цитиран от БНР в отговор на въпрос за намеренията на българското служебно правителство да възобнови преговорите си с "Газпром".

 

Той повтори, че плащането в рубли, каквото е искането на Русия към нас, е в нарушение на санкциите на ЕС.

 

Макфий припомни, че България е една от първите страни, по думите му, "поразена от енергийното изнудване", когато "Газпром" едностранно прекратява доставките в нарушение на сключения договор. Говорителят допълни, че от този момент Русия многократно е показала своята ненадеждност като доставчик и ЕС е направил редица стъпки, за да избегне вноса на изкопаеми горива оттам. Създадена е и енергийна платформа на Общността, като за целта работят 5 регионални групи, едната от които е базирана в София:

 

"Мисля, че е важно да се погледне цялостния контекст и посоката, в която се движим. А тя е да се отдалечим от този ненадежден доставчик колкото е възможно по-бързо". 
Запитан за искането на Русия плащането на синьото гориво да става в рубли, Макфий припомни, че Комисията е дала насоки на страните-членки как да извършват плащанията и те не са променени. Относно декрета в Русия по този повод, той напомни:
"Това, което този декрет предвижда, е плащане на два етапа, в които е включена Руската централна банка. Тази процедура категорично е против санкциите на ЕС". 
 
Според Комисията държавите от ЕС трябва да осъществяват плащанията според фиксираната в договорите валута с руския газов монополист. България плащаше синьото гориво в долари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3130 |05.08.2022 Йотова: Колкото по-бързо спре войната на Нинова, толкова по-добре . 0| 3183 |24.06.2022 Учени предупреждават: Вирусът на маймунската шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше . 0| 3094 |01.06.2022 Каримански: Понякога локалното е по-бързо от магистралата . 0| 3333 |31.05.2022 Латвийският премиер: Колкото по-силни са санкциите, толкова по-бързо ще приключи войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads