Реклама / Ads
6| 2898 |03.12.2021 НОВИНИ

“Трябва да се сложи ред във вестника”: Екипът на “Дума” се оплака, че БСП ги репресира

.
На фона на куп брожения в БСП редакционният екип на левия вестник “Дума” се оплакаха от репресии от страна на партийното ръководство. Главният редактор е бил помолен да напусне, а изведнъж във вестника е била учредена нова позиция, на която е била назначена Нора Стоичкова - водеща в партийната БСТВ. Тя иззела ръководните функции като “пръв зам.-главен редактор”.
 

Това става ясно от писмо, разпространено в социалните мрежи от екипа на в. “Дума”. 

Това се случва, след като изданието публикува споредяна от опозиционно настроени социалисти теза, че поради изборните резултати е наложително да се проведе честен разговор за случващото се в БСП. Коментар по темата е публикувал заместник-главният редактор Георги Георгиев.

 

Ето и цялото писмо: 

 

В последните дни с в. “Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“. Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща. Но… последва саблен удар. Членовете на фондация “Дума“, която издава вестника – Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят “Дума“, че “така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП, той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.


По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, “Дума“ е “левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на “Дума“ другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят “Дума“.

 

Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

 

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на “Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4029 |01.12.2021 Петър Чолаков: Петков сложи пръст в раната. Но истината не е черно-бяла . 15| 3181 |30.11.2021 Гутериш: Само глобален план за ваксинация може да сложи край на пандемията COVID-19 . 18| 5436 |16.11.2021 Кольо Колев: ПП сложиха ли си тенекиените гащи? . 9| 3444 |15.11.2021 Financial Times: ПП може да сложи край на политическата безизходица, която почти парализира българското правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads