Тридневен фестивал „На хармана“ в Харманли
Празникът се организира в партньорство с общината. Идеята произлиза от желанието да се популяризират местните храна и обичаи.
Фестивалът ще ви предложи много автентични храни и ястия, традиционни занаяти, фолклорни песни и танци, забава за малки и големи.
Ще има възстановки на местните поминък и традиции; изложение на бита и занаятите; приготвяне на автентични местни рецепти и дегустации на място; представяне на традиционния обичай, свързан с гроздобера и мачкане на гроздето.
От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните.
„Харманлии“ били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът за традиционни занаяти и храна, с който градът вече три години чества бита и историята си, се казва „На хармана“ и един от акцентите в него е артистичната възстановка на обичаите около вършитбата.
За да се стигне до „вършеене“ обаче, се изисква много подготовка. Почвата е благодатна: в Харманли и околните села са запазени редица традиционни занаяти и кулинарни обичаи.
През 2017 г. за първи път граждани на Харманли и гости се събират „На хармана“, за да отпразнуват традициите си.
Моля, подкрепете ни.