Реклама / Ads
0| 7227 |28.10.2014 НОВИНИ

Трима пропели срещу Вандала за убийството на Шмид

.
Трима свидетели са натопили Михаил Туцов-Вандала за убийството на Шмид. Красимир Гочев беше застрелян с автомат „Калашников” на 20 май в Своге.
 

От протокола на заседанието на САС е видно, че магистратите са наложили на Вандала мярка за неотклонение „задържане под стража”. От документа става ясно, че обвиненията се крепят основно на въпросните свидетели, единият от които е анонимен. Те са кетегорични, че са видели човека, който е застрелял Шмид, но двама от тях не могат да посочат със 100% сигурност, че това е Вандала. Оръжието пък и досега не е открито.  

 

По данни на анонимния свидетел убийството е извъшено с оръжие, което е наподобявало автомат и е имал възможност да възприеме и визуално лицето на извършителя, както и да го запомни по негови данни, цитира БЛИЦ протокола.   Описанието, което анонимния свидетел дава на фактите, които е възприел относно механизма на извършване на убийството и поведението на извършителя на деянието в голяма степен съвпадат с описанието, което се съдържа относно същите факти в показанията на другите двама свидетели очевидци, които са наблюдавали прострелването на пострадалото лице, а именно А. Л. и В. В. И тримата свидетели очевидци посочват, че лицето е било облечено в тъмни дрехи и е имало на главата си шапка с козирка, като един от свидетелите посочва, че е възможно лицето да е носило и маска, но само изказва съмнение в тази насока, а не е и категоричност", е записано в протокола от съдебното заседание на 2 октомври в САС. Магистратите признават, че разследването на убийството на Шмид до септември 2014 г. е било водено чрез разпити на свидетели и събиране на доказателства, от които разследващите така и не са получили данни, които пряко да уличават обвиняемия Михаил Туцов-Вандала в престъпленията, в които е обвинен - убийство и притежание на оръжие.

 

Що се касае за повдигнатото обвинение срещу Туцов за притежанието на автомат "Калашников" то доказателствата са косвени и се съдържат в показанията на разпитаните двама свидетели. От разказите им разследващите установили,  че обвиняемият е държал огнестрелно оръжие автомат „Калашников” и боеприпаси към него през 2012 г. Оръжието и патроните към него по-късно Туцов бил оставил на отговорно пазене в автоморга, в която двамата свидетели са работеби през този период от време. С оставеното от Вандала оръжие, единия от свидетелите е извършил прострелване. "След това прострелване, гилзите са били предадени в НИКК и съхранявани в базата данни. При извършване на балистичната експертиза на намерените на мястото на убийството на Шмид и извадения от неговия труп куршум и гилзи се е установило, че са изстреляни от едно и също оръжие и то представлява автомат "Калашников".

 

Тези доказателства са достатъчни и въззивният съд да постанови "задържане под стража".  Магистратите отчитат и фактът, че обвиняемият Туцов имал алиби за вечерта на убийството на Шмид. Свидетелка е разказала, че наистина Вандала е бил далече от Своге, когато е бил екзекутиран Гочев.

 

"Въпрос на разглеждане на делото по същество е да се установи достоверността на тези показания и обяснения и да се събират допълнителни доказателства в тази връзка, като на настоящия етап единственото, което е установено е, че по данни на свидетелката събитието, на което са присъствали е приключило в по-ранен част от извършването на престъплението. По отношение на един от мобилните телефони, които обвиняемият е държал и ползвал, по делото има събрани данни, че се е намирал в друго лице. GSM-ът е иззет при претърсване на лек автомобил на това лице. Настоящият въззивен състав в това производство не може да навлиза в конкретика на тези факти и да ги съпоставя по начина, по който те биха били съпоставени от решаващия съд в производството по същество на делото, респективно да преценява тяхната тежест относно виновността на обвиняемото лице", са посочили в мотивите си съдиите от САС.

 

Според тях има достатъчно доказателства срещу Гочев, от които да се направи обосновано предположение, че именно той е извършил убийството. Освен това съществува опасност той да извърши друго престъпление, в случай, че му бъде наложена по-лека мярка. Вандала има наложена условна присъда за изнудване през 2012 г., като в рамките на изпитателния срок е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5318 |27.10.2014 Вандала убил Шмид . 1| 4385 |27.10.2014 Близки дариха органи на 58-годишна жена, трима вече трансплантирани . 8| 4453 |09.10.2014 Трима от ГЕРБ с преференции се отказват от парламента . 1| 4712 |07.10.2014 Трима загинаха след сблъсък на три микробуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads