Реклама / Ads
0| 4028 |27.07.2016 НОВИНИ

Трима сирийци отиват у нас на съд за тероризъм

.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.
 

Те са обвинени в това, че на 07.02.2016 г., като чужденци – граждани на Република Сирия, с цел да участват в престъпление по чл.108а, ал. 1 НК – тероризъм, като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“) включително против чужда държава, са влезли на територията на Р България през границата ни с Р Гърция - престъпление по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК.

 

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са сирийски граждани, получили статут на бежанци във ФР Германия, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. На неустановена по делото дата през м. януари 2016 г. сирийските граждани решили да пътуват от ФР Германия през Р Гърция и Р Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“). Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

 

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Р Гърция от ФР Германия, като направили опит да преминат през границата на Р Гърция с Р Турция, но на граничния пункт не били допуснати на територията на Р Турция от турските гранични власти и били върнати отново в Р Гърция. Тъй като не могли да навлязат на територията на Р Турция през гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, а оттам – на територията на Р Турция. На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от гр.Александрополи до гр. Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от гр.Кавала до гр. Пловдив. Пристигнали в гр. Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от град Пловдив до гр. София. Пристигнали в гр. София на 07.02.2016 г. около 21,00 часа. На автогарата в гр. София обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в гр. София, където пренощували на 07/08.02.2016 г. На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин, Р Турция.

 

С влака обвиняемите се придвижили до гр. Свиленград, който пристигнал в 00,40 часа на 09.02.2016 г. на гара Свиленград. Слизайки от влака, обвиняемите се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница, от територията на Р България на територията на Р Турция. По същото време служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата ни с Р Турция, били задържани в района на 315-та гранична пирамида от граничните полицаи. За този им опита за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора.

 

В рамките на 72 - часовото им задържане, разследването срещу тях за престъпление по чл. 279 ал.1 във вр. с чл. 20 НК и вр. с чл. 18 от НК е приключило и същите са осъдени на 12.02.2016 г. от Районен съд - Свиленград. И на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева. На 12.02.2016г. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК и е постановила задържането им до 72 часа. С определение на СпНС от 15.02.2016 г. обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

 

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им. Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. от 10.30 часа и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“. За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4198 |27.07.2016 Три общинарки във Варна отиват на съд за престъпления по служба . 0| 4135 |22.07.2016 Трима стрелци и шест загинали в Olympia-Einkaufszentrum . 0| 4142 |22.07.2016 Двама българи загинаха, а трима берат душа при зверска катастрофа в Полша . 0| 3789 |21.07.2016 Трима от биячите в София остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads