Реклама / Ads
0| 2379 |03.07.2023 НОВИНИ

Тристранката пресмята парите за пенсии и здравеопазване

.
Денков с две молби: В Тристранката да отчитат интереса на другите и без популизъм Източник: МС
Започна първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в новия му състав – с новите му членове – вицепремиерът Мария Габриел, която ще бъде и негов председател, и финансовият министър Асен Василев. На днешното извънредно заседание участва и премиерът академик Николай Денков.
 

„Както всяка година около приемането на бюджета се появяват много емоции, които често замъгляват числата, данните и по този начин възпрепятстват търсенето на най-подходящите решения“, предупреди премиерът участниците в заседанието.

 

След това той ги призова да се съсредоточат върху това каква е истинската картина, какво показват числата и какво е постижимо през следващите няколко месеца.

 
Той подчерта, че за всички е ясно, че държавата се намира в извънредна ситуация на бюджет, който вероятно ще започне да действа от 1 август. Обърна внимание, че всички трябва да си дадат сметка, че ще имат възможност да заложат по-дългосрочни политики с бюджета от 2024 година.

 

“Нямам никакво съмнение, че всеки от вас се опитва да направи най-доброто възможно за общностите, които представлява, но всички си даваме сметка, че един бюджет има ограничени възможности, както за приходите, така и за разходите”, обърна внимание премиерът.

 

След това той отправи молба всеки, който се включва в дискусията, да отчита внимателно интересите на другите общности, за които Тристранката трябва да се грижи.       

Той добави и че през последните дни – точно във връзка с емоциите, които спомена в началото, започнали да се правят изказвания, включително и от политици, на високо ниво, които не отговарят на истината.

 

Затова той отправи още една молба – всички заедно да търсят експертните данни и решения и правилните дългосрочни политики, защото по думите му това е единственият начин да се пребори популизма, който ще бъде в изобилие – както в медиите, така и в Народното събрание.

 

Преди предупрежденията му – в поздрава си към участниците в заседанието – вицепремиерът Мария Габриел обърна внимание, че предстоят да бъдат разгледани три от най-важните проекта на закони – бюджета на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и Законът за държавния бюджет на Република България за 2023 година.

 

Мария Габриел припомни, че на 30 юни проектозаконите са били обсъдени на заседание на постоянните комисии към Националния съвет за тристранно сътрудничество – съответно в Комисията по осигурителни отношения и в Комисията по бюджетна политика, но единодушна подкрепа по проектите не била постигната.

 

Тя обаче уточни, че по традиция проектите на бюджетните закони се обсъждат на най-високото ниво на социалния диалог – Националният съвет за тристранно сътрудничество.

 

След това представи останали участници от Министерския съвет в извънредното заседание – здравният министър проф. д-р Христо Хинков, който ще вземе отношение по бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

 

Той бе придружен от доц. Михаил Околийски, който освен негов заместник в здравното министерство е и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

 

В заседанието участва и д-р Йорданка Пенкова – временно изпълняващ длъжността управител на Здравната каса.

 

Във връзка с разглеждания проект на бюджет на Държавното обществено осигуряване на заседанието участват социалният министър Иванка Шалапатова и Ивайло Иванов – управител на Националния осигурителен институт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2454 |03.07.2023 Тристранката ще обсъди параметрите в проектобюджета за 2023 г. . 4| 2766 |26.06.2023 Атанас Пеканов: Изгаряме с парите от Европа, ако не свършим всичко по ПВУ до 2026 г. . 0| 2588 |21.06.2023 Мария Габриел и Асен Василев влизат в Тристранката . 0| 2832 |15.06.2023 Йоханес Хан към премиера Денков: Запазваме парите за кохезия и селско стопанство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads