Реклама / Ads
9| 4941 |10.05.2008 НОВИНИ

Тройната коалиция умува за специалните разузнавателни средства

.
На разширеното заседание на управляващото мнозинство в "Катарино" край Разлог ще се противопоставят различни концепции, Н. Василев се чуди какъв е левия завой обявен от С. Станишев.
 

Политическият съвет на управляващата коалиция БСП- НДСВ- ДПС провежда разширено заседание днес и утре в комплекс "Катарино" край Разлог. В него участват министрите, ръководствата на трите партии и председателите на парламентарните групи и комисии от мнозинството.

Акцент в срещата е планът за изпълнение на Актуализираната програма на правителството. Днес предстои да бъдат дискутирани социалната политика на правителството и засилването на контрола по спазване на трудовото и осигурителното законодателство, здравната реформа и реформата в МВР. Подготвянето на специална тарифа за използване на специални разузнавателни средства ще бъде в центъра на внимание на заседанието на съвета на управляващата коалиция. Идеята е на НДСВ и е представена на министъра на вътрешните работи. Жълтите са подготвили промени в Закона за използването на СРС-та, за по-строг контрол на употребата им. 

Законопроектът предвижда още в бюджетите на органите, които могат да поръчват СРС-та, да има перо за разходите по тях. Според запознати подслушването на един телефон струва около 100 лева дневно. Сред поправките е заложена неведнъж дискутираната идея вътрешният министър и шефът на ДАНС да нямат право да разпореждат използване на специални разузнавателни средства в рамките на 24 часа, без разрешението на съда, както е сега. 

Акцентите през втория ден на заседанието са макроикономическата рамка на бюджета за 2009 г., структурните промени в изпълнителната власт. Ще бъдат обсъдени още изпълнението на плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и предприетите и набелязани мерки за по-доброто усвояване на средствата от ЕС.

По повод намеренията на премиера да оповести "ляв завой" в политиката министърът на държавата администрация Николай Василев заяви, че не може да каже какво означава въпросният ляв завой. Той уточни, че ако бъдат променени условията на труд, ако се създаде по-модерна социална политика и модернизация на организацията на труда, НДСВ не би имало нищо против. Партията обаче е против радаването на пари на калпак, защото това би върнало страната назад. Затова, ако завоят в ляво, означава раздаване пари на калпак, би възникнал въпросът откъде ще се вземат те, защото трябва да се търси разумен баланс. Василев заяви, че в  България трябва да има увеличение на преките данъци и не бива да се допуска бюджетен дефицит. Според него предвидените структурни промени при агенциите е с общ положителен баланс, но ако бъдат слети Агенция Митници, Агенцията по приходите и данъчните, процесът ще е дълъг процес и ще се осъществява и през следващия мандат. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4847 |20.04.2008 Коалицията била травмирана . 3| 4725 |09.04.2008 ПС на коалицията гледа доклада за МВР; Сакскобургготски се измъкна . 5| 6494 |27.03.2008 В ДПС ще умуват за Р. Петков; не му се радват . 1| 5671 |28.02.2008 Р. Овчаров: Проблеми в тристранната коалиция има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads