Реклама / Ads
2| 4510 |22.11.2010 НОВИНИ

Цачева: Не сме готови за цялостен закон за лобизма

.
Цецка Цачева
Все още не сме готови за един цялостен закон за лобизма, ще се спрем по-скоро на европейската практика със създаването на публични регистри. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева в началото на двудневната конференция на тема: "Ролите на лобистите", организирана от Народното събрание и Института за икономическа политика с подкрепата на американското посолство в България.
 

В работата на форума участват американският посланик Джеймс Уорлик, български депутати и експерти.

Според председателя на НС, трябва да се направи публичен регистър или по-скоро два отделни регистъра на интернет страницата на НС, в които да се посочат имената на организациите, народните представители и сферата на техните интереси - за депутатите, например, в какви комисии участват, какви текстове предлагат. Цачева каза, че българското законодателство дава достатъчно възможности на народните представители да покажат какви дейности имат извън НС, като заяви, че "няма безплатен обяд". В тази посока ще се наложи да се променят както действащи закони, така и етичните правила на народните представители.

Цачева изрично заяви, че цялостен закон за лобизъм не е в краткосрочната програма на НС, а дали ще има такъв в бъдеще ще зависи от резултатите от дискусията, както и от волята на народните представители по въпроса.

В словото си американският посланик Джеймс Уорлик посочи, че самият той е бил лобист две години преди да стане дипломат, работейки за частна неправителствена организация. Той припомни, че в САЩ лобирането е придобило негативно звучене, но то може да бъде и в интерес на хората. Докато е осъществявал тази дейност, той не е смятал себе си за лобист, за търговец на влияние, а за просветител. Той се е срещал с членове на Конгреса и им е разяснявал смисъла на някои законодателни норми, без да е раздавал пари за това.
 
В САЩ, ако някой иска да лобира, трябва да се регистрира и това е част от прозрачността в тази дейност, допълни Уорлик. Членовете на Конгреса посочват в сайта на Конгреса своя дневен ред, за да се види с кои организации, личности и фирми ще разговарят и са общували. Подаръци и безплатни пътувания до екзотични острови като благодарност за тяхното съучастие е недопустимо, тъй като в американската страна има стандарти при лобирането. Подкупите не означават лобиране, допълни пред медиите американският посланик. От думите му стана ясно, че той очаква НС да приеме законодателна рамка, която да уточни стандартите в процеса на лобирането у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4977 |05.10.2010 Лекари искат подкрепа от Борисов, готови са за протести . 2| 4853 |31.08.2010 Ц. Цачева: Смяна на А. Ангелов не е обсъждана . 26| 9062 |07.08.2010 Полицаи съветват простреляни да не си вадят медицинско; те готови с жалба срещу МВР . 21| 5647 |01.07.2010 Ц. Цачева: Кака Гицка не може да се грижи за себе си, прави го държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads