Реклама / Ads
18| 4304 |09.12.2022 НОВИНИ

Цари разбирателство: Ще се прегърнат ли ГЕРБ и ДПС?

.
Мир и разбирателство изглежда цари между ГЕРБ и ДПС, след днешната среща между партията на Мустафа Карадайъ и издигнатият от Борисовата формация премиер в лицето на проф. Николай Габровски. ДПС поздравиха ГЕРБ и Габровски за “отговорността” и се обявиха против “партийно-политически противоборства”. Отвориха ли ДПС вратата си за подкрепа? 
 

Днес ГЕРБ трябваше да се срещнат с “Продължаваме Промяната”, “Възраждане” и ДПС. ПП и партията на Костадин Костадинов отказаха писмено, но ДПС отидоха на разговорите за търсене на подкрепа. 

 

"Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви Карадайъ пред проф. Габровски, Десислава Атанасова и Томислав Дончев. 

 

Кандидатурата на Габровски е афиширана от ГЕРБ като “надпартийна” и “независима”. Формации обаче вече избягаха от каквато и да било подкрепа за правителство. От БСП са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. Същото заявиха и от ДБ, но посочиха, че ще работят с Борисовата партия, ако състави правителство. “Български възход” се обявиха за диалогичност, но и изразиха готовност за работа с третия мандат.

 

От ДПС обаче демонстрират топли отношения и са готови за така нареченото “програмно правителство”. Много страни са против такава формула, основно защото по този начин се размива отговорността. 

 

Габровски посочи, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета на ГЕРБ, но обеща, че в него влизат експерти, далеч от политическия живот. Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

 

Освен това Габровски видя като жест разговорите с ДПС, които “отварят вратите за диалог”. И от ДПС дадоха заявка, че са готови за разговори. 

 

Всичко това се случва на фона на обвиненията за така наречената “хартиена коалиция” - ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха в подкрепа на промените в “Изборния кодекс”, с които хартиената бюлетина се връща. От ГЕРБ пък обвиниха БСП, ПП, “Възраждане” и “Български възход” в нова коалиция - “Лукойл”. Борисов похвали на брифинг истинските евроатлантици - ход, с който продължи охажването на ДБ, но и легитимира ДПС.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4626 |30.11.2022 Започва да се строи новата отсечка на метрото от Военна академия до бул. „Цариградско шосе“ . 1| 2860 |14.11.2022 Отцепиха подлез на „Цариградско шосе” в София заради изоставен багаж . 0| 2811 |31.10.2022 Швейцария постави нов рекорд за пътуване с най-дългия пътнически влак в света . 2| 3146 |21.10.2022 Гамизов: Защо България е Швейцария от времето на Нацистка Германия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads