Реклама / Ads
4| 4265 |08.11.2019 НОВИНИ

За Цацаров и Гешев президентът е изпълнил конституционните си задължения

.
Сотир Цацаров и Иван Гешев в Парламента
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев не влязоха в детайли по мотивите на президента да не подпише указа, но и двамата заявиха, че държавният глава е изпълнил конституционните си задължения.
 

Сотир Цацаров и Иван Гешев с в парламента за среща с представители на Венецианската комисия, която е закрита за медиите и продължава и в момента, съобщи БНТ.

 

Един от основните аргументи на държавния глава да не подпише указа е липсата на състезателност в процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като има един единствен кандидат и това е Иван Гешев.


"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията, както казах и на зададени преди това въпроси, му дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист или гражданин, но не е редно да ги коментирам с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор.", коментира Сотир Цацаров.


"Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която стои зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия Висш съдебен съвет и тези, които гласуваха за мен на изслушването и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава, надявам се, че Висшия съдебен съвет ще продължи по този начин със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура при следващото заседание, когато и да е то.", каза Иван Гешев.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5274 |08.11.2019 Шефът на ВАС: Чест прави на президента, че обяви решението си за Гешев в разумен срок . 5| 4302 |08.11.2019 Нинова за избора на Гешев: Състезание с един кандидат не е състезание . 5| 4696 |08.11.2019 Критиките за Радев и защитата на Гешев започнаха в ранни зори . 11| 4923 |08.11.2019 Владислав Горанов: Ветото на президента е атестация за качествата на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads