Реклама / Ads
0| 3092 |21.04.2022 НОВИНИ

Целта на Кремъл е бойците в “Азовстал” да умрат от глад

.
Превземането на пристанищния град Мариупол отдавна се разглежда като решаваща стъпка в руската инвазия в Украйна. Причината - ако падне под руски контрол, Мариупол ще осигури сухопътен мост между Донбас и анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Но седмици на решителна съпротива доведоха до непрекъснато разочарование за Владимир Путин и неговите генерали. Сега изглежда Русия е решила, че няма нужда да завършва завоеванието и вместо това ще се опита да умори от глад последните украински защитници в пристанищния град, пишат от BBC.
 

Стоманодобивният завод "Азовстал" се превърна в последната крепост на украинската съпротива в Мариупол. Путин дори даде ултиматум войниците да се предадат, а чеченският лидер Рамазан Кадиров посочи, че Мариупол ще падне днес. Междувременно украинските войници в "Азовстал" заявиха, че броени часове остават на съпротивата на Киев и битката ще бъде загубена. 


На фона на всичко това преди часове руският президент Владимир Путин нареди "Азовстал" да не бъде щурмуван от войските на Кремъл, а да бъде обграден така, че "муха да не прелети" в района. Тоест - пълна блокада. Анализатори посочват, че целта на всичко това е една - войниците и цивилните в завода да бъдат уморени от глад.


Дали това ще доведе до бавната им капитулация или ще им даде шанс да излязат от комплекса, ще бъде важно не само във военно отношение, но и от гледна точка на украинския морал.


Руският президент е нетърпелив да продължи с офанзивата си в района на Донбас в Източна Украйна.


Битката за Мариупол източи жизненоважни ресурси и притисна руските войски, които биха могли да бъдат използвани за преследване на по-широки цели. Отделен от центъра на Мариупол от река Калмиус, "Азовстал" е сравнително лесен за изолиране. Но ако Путин иска "дори муха да не прелети", това ще коства сериозен ресурс. Тъй като украинският президент Владимир Зеленски обеща да прекрати мирните преговори, ако последните защитници на града бъдат убити, също е възможно Путин да иска да запази дипломатическия процес – или поне привидността на процес – жив.


Може дори да има икономически елемент в това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2805 |19.04.2022 Министър Рашков: Целта ни е по-малко жертви и корупция на пътя . 0| 3193 |18.04.2022 Кремъл: Все още има време за преминаване към плащане на руския газ в рубли . 0| 8261 |17.04.2022 Убиха зам.-командира на 8-ма армия на Кремъл . 0| 6730 |16.04.2022 Казахстан шамароса Кремъл – отказа парад за 9 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads