Цената на хляба: Закономерна и нормална
"Той поскъпна по-малко, отколкото е ставката на ДДС. Това говори, че имаме един доста мощен и конкурентен пазар. Не може да се говори за спекулации. Брашното отбеляза 12% ръст на годишна база".
Като цяло на пазара нямаме изменения, които да са следствие на някакъв вид лоша спекула или влияние, отбеляза той.
"Всичко е плод на търсенето и предлагането. Пазарът е в едно доста добро и нормално състояние.
При маслото имаме изменение на цените с около 12%. На годишна база при кашкавала имаме 4% по-висока цена. При сиренето е точно 1%".
Родните производители трябва да започнат да изграждат собствени търговски структури, отбеляза експертът.
"Да съкращават веригата и да прилагат по-добри търговски практики".
Като се успокоява средата от гледна точка на управлението, пазарът също се успокоява, посочи още той.
Факторите, които имаме на световния и европейския пазар – и като логистика, и като цени на природни ресурси, не предполагат да видим шокови, резки изменения, каза Иванов.
"До средата на март ще наблюдаваме тази устойчива тенденция към нарастване, но слабо изразена. След това ще имаме и спад, което е нормално за един годишен цикъл".
Какаото и кафето са единствените продукти, които имат проблеми от гледна точка на предлагане.
Моля, подкрепете ни.