Реклама / Ads
13| 12039 |27.10.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цени до Космоса: „Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“… и то доста

.
Всеизвестно е, че на българинът не сяда на трапезата, ако на нея няма сирене. Кой ли не обича да си го похапва? Дори и мишките обичали сиренце и кашкавал. Е, това е мит, предаван на поколения и до днес и вероятно съвсем не е истина, но дори и да е, в днешно време не си представям кой българин би дал на мишка кашкавалче за близо 14 лева… Стара българска поговорка пък гласи: „Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“. Да, с пари е и през 2021 годна те не са малко. Лукс ли е днес на трапезата ни да присъстват сиренце и кашкавал? Колко тежи това на джоба ни?
 

Сиренето и кашкавалът – по-скъпи и от олиото

 

Цените на сиренето и кашкавала се изстреляха като ракета и надминаха тези на златната течност, без която нито една домакинство не може - олиото. Доскоро именно то се смяташе за рекордьор по поскъпване сред бакалските стоки.

 

Цената на масовия кашкавал „Витоша“ на едро в края на миналата седмица е била с почти левче (91 ст.) по-висока от същото време на предходната 2020 година, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Преди 12 месеца млечният продукт се е предлагал на борсите в страната средно по 10,82 лв./кг, а сега - по 11,73 лв./кг. Оказва се, че най-много за кашкавал плащат хасковлии. Там килограм кашкавал „Витоша“ се предлага по 13,50 лв./кг. В крайдунавския град Русе е с 4,38 лв. по-евтин. Там млечният продукт се предлага по 9,12 лв./кг.

 

Кравето сирене също не остава по-назад в нарастването на цените. Покачването при него спрямо началото на последната десетдневка на октомври 2020 г. е с 89 стотинки, от 6,67 лв./кг до 7,56 лв. При кравето сирене разликата е 3,72 лева (от 5.28 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Силистра).

 

Плавно, но трайно нагоре

 

Тенденцията към нарастване на цената се запазва. Оказва се, че паричната стойност на сиренето и кашкавала в годините се покачва плавно, но трайно, почти неусетно за джоба потребителя. Но фактите са си факти. През 2011 година сме броили по 5,28 лв. за килограм бяло сирене, докато стигаме до 2020 година, когато според данни на Националния статистически институт българите са плащали средно по 8,33 лв./кг.

 

При кашкавала се наблюдава сходен тренд. През 2011 година килограмът ни е струвал 10,76 за разлика от 2020 година – 12,88 лв. за килограм.


.

Що се отнася до потреблението…

 

То също не претърпява много големи метаморфози през годините. Забелязва се лек спад – от 28,1 кг бяло сирене средно на домакинство през 2011 година, до 24,1 кг. през 2020 година. Консумацията на кашкавал в домакинствата обаче се увеличава. През 2011 година то е средно 10,76 кг. През 2020 година вече е с почти 2 кг. повече /12,88/.


.

2064 $ за няма и 500 гр. сирене?

 

Спокойно, у нас сиренето не е най-скъпо. Ето кои и къде са най-шокиращите цени в света:

 

453 гр. (един паунд) от Gorau Glas, което се произвежда от от краве мляко във ферма със същото име във Великобритания се продаван за 40 долара.

 

Произведено във френска планинска област, за Вeaufort D’ete нюйоркчани броят 50 долара само за 453 гр.

 

Bitto, известно още като Formaggio Italiano, се прави от козе и краве мляко. Неговото зреене продължава десет години. Може би заради това 453 гр. струват 55 долара.

 

Цената от 500 долара за 453 гр. Moose Cheesе навярно се оправдава от неговото съдържание. То се прави от мляко на американски лос, което може да бъде издоено само в периода от май до септември.

 

Caciocavallo Podolico пък е едно от най-популярните сирена в Италия. Името му означава „конско сирене“. Не е направено от конско мляко, а се нарича така, защото в миналото е пренасяно с коне. 453 гр от него струват 650 долара.

 

Магарешкото сирене от най-скъпите сирена в света струва 700 долара за 453 гр. То се прави от магарешко мляко, а животните живеят в защитена местност в Сърбия. Двадесет и пет литра мляко се използват, за да се направи един килограм сирене.

 

Черешката на тортата е златното сирене. То е най-скъпото сирене в света. Към него са добавени ядливи златни люспи. Струва 2064 долара за 453 гр.

 

„Всяка жаба да си знае гьола“

 

Както обичаме да казваме, нека „всяка жаба да си знае гьола“. Отправяме поглед към съседните нам държави. От 5 съседни на България страни, само в една цената на сиренето е по-висока, отколкото у нас. Според класацията на numbeo.com* това е Гърция. Тя е позиционирана на 37-мо място с цена от 9.25$ за килограм. България се намира на 72-ро място. Според красацията у нас броим средно по 6.41$ за килограм сирене. От съседите ни следват румънците и македонците с по 5.67$/кг. В Турция можем да си купим кило сирене за 5.51$. Оказва се, че при сърбите е най-евтино 5.01$/кг. Е, да не хукнете сега всички към Сърбия за сирене...

 

Направи си сам вече ни е все по-трудно

 

В 21 век да си направим сирене сами в градски условия ни е доста трудно. Ала миналото на българското сирене и кашкавал крие хиляди интересни моменти – планински произход, „османска“ популярност, родопско разнообразие... Не е съвсем скучно и настоящето им – на пазара започват да прозират тенденции, съзвучни с европейските, което от своя страна дава надежди за приятни изненади по рафтовете в бъдеще. Дали обаче са ни по джоба?

 

Ако сте пропуснали статията за цената на хляба, то припомнете си я тук, защото старите българи казват: „Да имаше сирене, щях да надробя попара, ама няма хляб!“.

 

numbeo.com* - показва осреднени стойности. Това е най-голямата база данни за разходите за живот в света. Също така е и източник на глобална база данни с информация за качеството на живот, включително жилищни показатели, предполагаеми нива на престъпност и качество на здравеопазването, сред много други статистически данни.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4746 |17.10.2021 На спад в цените на газа в края на ноември се надява шефът на „Булгаргаз“ . 0| 4044 |20.09.2021 Спад на петролните цени с над 2% след срив на фондовите борси . 1| 4515 |10.08.2021 Стефан Янев: Високите цени на тока рефлектират върху българския бизнес . 6| 5935 |02.08.2021 Скок в цените на ваксините „Пфайзер“ и „Модерна“ в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads