Реклама / Ads
0| 2895 |04.05.2022 НОВИНИ

Ценко Чоков отива на съд

.
Ценко Чоков
Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу Ценко Чоков за извършено от него престъпление.

Обвиняемият е заемал длъжността кмет на кметство Галиче. В това качество той изпълнявал законово регламентирани нотариални функции. Това включвало право да удостоверява подписи върху частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощно по Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписите и извлечения от документи и книжа.

 
В продължение на дълъг период от време Чоков бил земеделски производител и собственик на животновъден обект. Сключвал множество договори за аренда и наем със собственици на земеделски земи в района на с. Галиче. Разполагал с техните лични данни и данните за собствеността им, а в качеството си на длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

 

Дейността по отглеждането на животни се водела на името на жената, с която той живеел на семейни начала, която също е с обвинение. Тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на дейността.

След изтичане на срокове по договорите за аренда на недвижими имоти обвиняемият Ценко Чоков решил да използва данните, които имал, и да състави нови такива без знанието на собствениците им. За целта от тяхно име били изготвени 11 пълномощни, с които обвиняемата била упълномощена да подписва договори.

 

Полагането на подписите и ръкописното изписване на имената на упълномощителите било извършено от неустановени лица. Тези неистински частни документи били удостоверени от Чоков в качеството му на длъжностно лице, след което обвиняемата ги представила пред нотариус.

 

Впоследствие съставените по този начин договори за аренда, без знанието и съгласието на собствениците на земеделските имоти, послужили като основание на обвиняемият Ценко Чоков да ги обработва и да ги завява за подпомагане за срок от 10 години. Такива били „сключвани“ и с починали лица, чиито наследници също не били информирани.

В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени съдебно-почеркови и технически експертизи. Според заключенията им подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните не са изпълнени от титулярите, лицата за които се отнасят, а чрез опит за тяхното имитиране.

 

С действията си обвиняемият Ценко Чоков е извършил документно престъпление. В кръга на службата си той е съставил официални удостоверителни документи - нотариални удостоверявания на подписи на 11 лица върху пълномощни, в които удостоверил неверни обстоятелства. В действителност те не били положени пред него от титулярите.

Про

Според прокуратурата обвиняемата, негов съучастник, съзнателно се е ползвала от неистински удостоверителни официални документи, на които е придаден вид, че изхождат от 11 различни лица. В тях е било отразено, че те са я упълномощили да действа от тяхно име и за тяхна сметка относно собствените им или наследствени земеделски земи, което не било вярно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 50099 |01.05.2022 Daily Mail: Оперират Путин от рак, властта в Кремъл отива в други ръце . 0| 3159 |22.04.2022 Генералният секретар на ООН отива в Москва за среща с Путин . 0| 2943 |22.04.2022 Лойд Остин отива в базата ”Рамщайн”, обсъжда с пратньори ситуацията в Украйна . 0| 2751 |15.04.2022 Димитров надви и Хуркач, отива на полуфинал в Монте Карло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads