Реклама / Ads

 

1| 2602 |25.05.2021 НОВИНИ

ЦИК: Има възможност за регистрация по настоящ адрес и в хотели

.
Росица Матева Източник: БГНЕС
Възможността да се гласува, ако си на почивка, е само, когато е регистриран на настоящ адрес и в този смисъл изпратихме запитване до регионалния министър. Това каза пред Българската национална телевизия заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя обаче уточни, че не говорим за възможността при пътуване.

Матева посочи, че хората, които са на почивка в чужбина могат да гласуват в секция, която е разкрита там и няма нужда от подаване на заявление или от вписване в списъка.

 

"В последния момент в чужбина може да гласува всеки български гражданин", подчерта тя и поясни за българите, които почиват в страната: "В страната има възможност по Закона за гражданската регистрация да се регистрират временните настоящи адреси, като изискването е на всеки 30 дни, ако пребивава повече от 30 дни на едно място, тогава да заяви промяна в настоящ адрес. Но има такава възможност за регистрация на настоящ адрес в хотели, мотели и други почивни места".

 

В тази връзка са изпратили запитването, тъй като 14 дни преди изборния ден гражданите могат да заявяват гласуване по настоящ адрес.

 

"Все още има достатъчно време тези избиратели, които са запазили почивка, съвпадаща с деня на изборите, да заявят регистрация на временен настоящ адрес в мястото, в което ще почиват - в хотела или в почивната станция. Но има процедури, които да се спазят и е хубаво регионалният министър да каже какви документи трябва да се представят евентуално от хотелите, от почивните домове", заяви заместник-председателят на ЦИК.

 

ЦИК има нужда от повече техническа помощ за изработване на документацията за възлагане на обществени поръчки и са поставили въпроси, свързани със сигурността. Получили са писмо днес от ДАНС, че ще съдействат.

 

Комисията има нужда от помощ за изработване на софтуера за гласуване на частичните местни избори на 27 юни, които трябва да бъдат произведени с машини, като най-много секции за гласуване ще има в община Благоевград, където ще има избори за кмет на Благоевград и още 7 кметства. Росица Матева подчерта, че търсят помощ от всички държавни органи за съдействие с експертиза.

 

"Проблемът във Велико Търново не е проблем с машините и това е установено. Това е проблем на погрешно подадена листа, която е въведена в машините", поясни заместник-председателят на ЦИК и подчерта, че сега ще предвидят всички възможни варианти на проверки, за да не се случи това.

 

Росица Матева подчерта, че за всяка секция в страната, в която е предвидено машинно гласуване, ще има отпечатани 100% брой хартиени бюлетини, съответстващи на броя избиратели от тази секция. И ако има някакви непредвидени обстоятелства, при които се налага спиране на машинното гласуване, ще се продължи с хартиени бюлетини.

 

"В ЦИК не е обсъждан въпрос граждани, които не плащат данъци в България, да не могат да гласуват", заяви Матева.

 

"Актуализацията на избирателните списъци е един дълъг процес, който не следва да се случва в навечерието на избори, това трябва да се случи с нарочно законодателно решение", добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2583 |20.05.2021 Старт на регистрацията на партиите за участие във вота. Първа бе ПП „Подем“ . 23| 7438 |13.05.2021 Илиян Василев за Борисов: При първа възможност умрялата лисица отново ще търси реванш . 12| 4736 |11.05.2021 Гешев се жалва на ЕК, те пък му поискаха отчетност и възможност за наказателна отговорност . 5| 3365 |26.04.2021 Димитър Коцев-Шошо: ГЕРБ премина лимита на възможностите си, изчерпана партия е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ