Реклама / Ads

12| 3244 |10.07.2021 НОВИНИ

ЦИК: Може да има видеоизлъчване при обявяване на гласуването в избирателните секции

.
Централната избирателна комисия разреши видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време в изборното помещение на избирателна секция след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило, съобщиха от комисията.

То ще обхваща дейността на Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процесът на броене на хартиените бюлетини в избирателните секции, където се е гласувало така, както и процесът по съставяне на секционния протокол.

 

Заснемането и излъчването в реално време се осъществява на определеното от районната комисия място, така че да не се затруднява работата на комисията и на изчислителния пункт към РИК. То ще се извършва при спазване на изискванията за защита на личните данни и противоепидемичните мерки. Не се допуска заснемане на избирателните списъци.

 

В деня преди вота Секционните избирателни комисии в страната получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за вота.

В Пловдивска област раздаването започна по график. Организирани са транспортът и охраната при добро взаимодействие между двете районни избирателни комисии за Пловдив град и Пловдив област, общинските администрации и районните управления на МВР. 

 

Областният управител Ангел Стоев подчерта, че е добро взаимодействието с фирма Сиела Норма, която доставя, монтира и поддържа машините за гласуване. 

В 455 секции в Пловдив ще се гласува машинно, а в областта те са 459: 

"Постигнахме добри транспортни схеми, така че хората по общините да не чакат много часове да пристигнат машините. Тази организация е много, много по-добра в сравнение с предишните избори".

 

Подготвени са и двете сгради в международния панаир, където вече се помещават 16 и 17 РИК и където след края на изборния ден ще се предават изборните книжа:

"Палатите са климатизирани. Сложени са, където трябва допълнителни климатици. Осигерана е вода, щандове за напитки, за топла храна, както и пакетирана храна".

Спазени са изискванията на РЗИ относно противоепидемичните мерки като навсякъде са осигурени достатъчни количества предпазни средства и консумативи. 

 

В Плевен също има определен график и  раздаването започна в 8:30 ч. До 17:30 процесът трябва да приключи и всичко да е готово, каза секретарят на общината Паулина Кирова:

"Надяваме се, че графика за раздаване на материалите, който ние имаме, ще бъде изцяло изпълнен и от „Сиела“, които ще доставят машините за гласуване. Те пристигат по определен график, изцяло съобразен с нашия. На място има и техник на „Сиела“, така че мисля, че всичко ще бъде нормално. 186 са машините за община Плевен. Имаме 155 секции с машинно гласуване, но в 31 от секциите ще има по 2. За момента някакво притеснение не сме видели".

 

В област Търговище материалите и устройствата ще се охраняват от около 270 служители на Областната дирекция на МВР от 18 часа днес до обявяване края на изборния ден. Мобилни полицейски екипи са в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. В Дирекцията е създадена организация и са предприети поредица от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота. Сформиран е оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона. Щабът ще функционира постоянно и в изборния ден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 2678 |07.07.2021 Ваксинираните може да са без маски от днес на работното си място . 10| 14223 |06.07.2021 Осман Октай: Ердоган може да се възползва и да изнесе напрежението в България . 20| 4620 |05.07.2021 Мика Зайкова: Министър-председателят не може да бъде физкултурник или пожарникар . 39| 3664 |05.07.2021 Социологът Добромир Живков: Спадът в подкрепата за ГЕРБ може да направи ИТН първенец на 11 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ