Реклама / Ads
1| 2193 |29.08.2024 НОВИНИ

ЦИК: Няма съществени промени около вота. Партиите се регистрират за изборите от 2 септември /видео/

.
От 2 септември Централната избирателна комисия ще започне да приема документите на партии и коалиции за участието им в изборите на 27 октомври. Това стана ясно на първия редовен брифинг на ЦИК във връзка с подготовката и произвеждането на парламентарния вот.
 

Централната избирателна комисия пък в срок до 6 септември ще трябва да вземе решение за назначаване на Районните избирателни комисии.

 

След издаването на указа на президента, ЦИК до момента е приела 17 решения, които са свързани с организацията на вота. Председателят на комисията Камелия Нейкова заяви, че предстои да се вземат много важни решения.

 

"ЦИК вярва, че тези избори ще бъдат организирани така, че всеки избирател ще може да упражни своето избирателно право", каза тя.





"Изборите ще се произведат по начина, по който гласувахме за народни представители на 9 юни. Няма съществени промени в начина, по който ще премине изборният ден. Вярвам, че всички институции и органи на изпълнителната власт ще изпълняват отговорно своите функции, така като законодателят е възложил да го направят", коментира Нейкова.

 

"Дейностите от организационен и технически характер са ангажимент на Министерския съвет, областните и общинските администрации. Предстои МС да приеме план-сметка, вероятно ще бъде определен и отговорен министър, който ще отговаря за изборите. ЦИК вярва, че тези избори ще бъдат организирани така, че всеки избирател да има възможност да упражни своето избирателно право", посочи още тя.

 

Вчера ЦИК прие хронограма за изборите, след като президентът Румен Радев подписа укази за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори за Народно събрание на 27 октомври. 

 

Според хронограмата до днес, 29 август, областните управители изпращат покани до парламентарно представените партии и коалиции за консултации за състав на Районните избирателни комисии (РИК). До утре, 30 август, ЦИК определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната и изпраща информация на Министерството на външните работи (МВнР).

 

До 1 септември ЦИК определя броя на мандатите за всеки многомандатен изборен район, както и възнагражденията на членовете на избирателните комисии и на специалистите към тях.

 

ЦИК обявява списък на местата извън страната, в които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, до 6 септември. До тази дата ЦИК назначава РИК.





Всеки работен ден от 2 септември до 11-ти - от 9:30 ч. до 17:00 ч. партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите. Според документа до 11 септември ЦИК регистрира партиите и коалициите за участие в изборите.

 

ЦИК обяви преди два дни и обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване на изборите през октомври.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2301 |29.08.2024 Изследване: Над 60% от българите искат да сме в ЕС и НАТО. Расте обаче консолидация около авторитарен режим у нас . 6| 6006 |29.08.2024 Да поздравим или убием Диона? Денислава Сашова от Бяла Слатина разкри това, което знаем отдавна . 1| 2151 |29.08.2024 Извънредно заседание в София, решават за мерки срещу западнонилската треска . 4| 2210 |29.08.2024 Илков готви смени на ръководни служители в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads