Реклама / Ads
0| 3264 |18.03.2021 НОВИНИ

ЦИК показа бюлетините и машините за вота

.
Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия показа по какъв начин ще изглеждат бюлетините за парламентарните избори на 4 април. Показани бяха и машините, с които ще гласуват в секциите с над 300 избиратели.
 

Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба й има черна линия и задължителните две места за печата. Предстои от комисията да излязат със специално решение за начина, по който хартиените бюлетини ще бъдат сгънати. Това трябва да стане така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота, обясняват още от изборната комисия. 


В 9390 секции ще имат възможност да гласуват за новия състав на парламента чрез машини. Фирмата, осигурила устройствата е “Сиела Норма”. ФрогНюз припомня, че покрай нея имаше скандали в началото на тази година, когато директорът на компанията Веселин Тодоров обясни, че машините са били поръчани преди началото на търга. Обясни решението си с поемане на известен риск заради кратките срокове, в които трябва да бъдат произведени машините. 


Към днешна дата машините се съхраняват под постоянна охрана, а освен това е започнал и одитът на устройствата. Припомняме още, че преди дни председателя на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни в ефира на Българската национална телевизия че одитът вече е започнал, а представители на Обществения съвет все още не са получили разрешението да присъстват и определи това като притеснително. 


В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден.


Между 460 и 470 секции ще бъдат разкрити в 69 държави по света. Точният им брой ще стане ясен утре, когато е крайният срок за тяхното определяне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3287 |18.03.2021 ЦИК представя бюлетината и машините за гласуване . 16| 4737 |15.03.2021 Броенето на бюлетините все пак ще се заснема и излъчва онлайн . 5| 4154 |12.03.2021 US-ваксината ”Новавакс“ показа 96,4% ефективност . 20| 5483 |10.03.2021 Математик показа как гимназистите подхранват заразата с коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads