Реклама / Ads
1| 2938 |14.11.2021 НОВИНИ

ЦИК: Само 32 машини са дали дефект, гел дезинфектант може да блокира екрана

.
С 32 машини в цялата страна има проблеми, съобщиха от Централната избирателна комисия. В някои изборни секции вече е преминато към хартиени бюлетини. Проблем за екраните на устройствата създават гел дезинфектанти на избирателите, предупредиха още по време на брифинг от изборната администрация. От ЦИК напомнят, че в изборите за президент и народни представители се гласува само с една карта.
 

Машините трябва да се дезинфекцират само с 75% етилов спирт, посочиха от ЦИК. 

 

“Имаме сигнали, че на някои места се образува филм от дезинфектанта върху екрана на машината и това е причината той да не може да работи, защото работи с докосване. Или ако избирателите дезинфекцират ръцете си с гелообразен дезинфектант, това също не дава възможност да се натиска екранът на машината. Затова препоръчахме, и в секционните избирателни комисии има предоставени ръкавици, избирателите, които се притесняват, да ползват ръкавици, за да могат да гласуват спокойно с машините", каза говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

 

Едва 0.32% от всички машини за гласуване в секциите са дали дефект. 32 от общо 11 936 устройства са дали дефект. Проблемите са били, че устройството не се е включило, че картата не сработва, че не работи печатащото устройство, че не работи екранът.

Екранът на машината за гласуване може да блокира заради използван силен дезинфектант или гел дезинфектант от избирателя, предупреждава Централната избирателна комисия след получени сигнали за неработещи устройства.

 

"Те трябва да се дезинфекцират само с до 75% етилов спирт. Имаме сигнали, че на някои места се образува филм от дезинфектанта върху екрана на машината и това е причината той да не може да работи, защото работи с докосване. Или ако избирателите дезинфекцират ръцете си с гелообразен дезинфектант, това също не дава възможност да се натиска екранът на машината. Затова препоръчахме, и в секционните избирателни комисии има предоставени ръкавици, избирателите, които се притесняват, да ползват ръкавици, за да могат да гласуват спокойно с машините", каза говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

 

Днес има проблем с 32 машини от общо 11 936 устройства. Там се гласува на хартия. Проблемите са били, че устройството не се е включило, че картата не сработва, че не работи печатащото устройство, че не работи екранът.

 

Гласуваме в общо 13 219 секции. От тях подвижните урни за хора с увреждания за 339, в болници и други социални заведения те са 167, подвижните избирателни секции за карантинирани са 175, в места за задържане са 12. При гласуването няма сериозни нарушения. Жалбите към момента са 32, 7 от които са за агитация в социалните мрежи - над които ЦИК няма правомощия за контрол.

 

Избиратели са осуетили собствената си възможност за гласуване 2 в 1, защото не са разбрали, че в двата вида избори - за парламент и президент - се гласува с една карта, а не с две.

 

Има избиратели, които гласуват в единия вид избор, след което искат втора карта, за да гласуват за другия. Всеки избирател има правото да гласува само с едно посещение в секционната избирателна комисия и с една карта. Когато застане пред машината, първата възможност, която може да избере, е изборите две в едно. Натискайки първото поле на машината, ще гласува и за двата вида избори. Ако гласува само за единия, СИК няма да му даде втора карта, за да гласува за другия вид избор, защото може да повтори гласа си в избора, в който вече е гласувал, каза Матева.

 

От ЦИК поправиха и служебния премиер Стефан Янев, който заяви, че контролните разписки от машинното гласуване. Това не е вярно.

 

Решението на ЦИК е СИК да преброят гласовете, подадени чрез машините чрез контролните разписки по партии и коалиции, без да броят преференциите - изясни Матева.

 

Изборите извън страната протичат спокойно. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2858 |14.11.2021 Рашков: Няма сериозни поводи да мислим, че има злоупотреби с машините . 0| 3200 |14.11.2021 Първан Симеонов: Броженията на тема машини бяха прекалена предизборна кампания . 5| 2868 |14.11.2021 Математик: Компютърът не греши. Няма да има проблеми с машините . 11| 5727 |13.11.2021 В Кърджали въвлякоха в изборна схема и болните от ковид. Целта - да не се гласува с машини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads