Реклама / Ads
0| 3542 |16.06.2022 НОВИНИ

Цонев не бил доволен от отстраняването на Минчев, но нямало как. Хвърли димката с РСМ

.
Йордан Цонев не бил доволен от отстраняването на Никола Минчев от шефския пост в Народното събрание, но нямало друг начин. Минчев бил принуден от премиера Кирил Петков да го прикрива по казуса с еврочленството на Северна Македония. Неадекватната политика на кабинета и тоталната ”политическа импотентност” на правителството щели да доведат до свалянето на изпълнителната власт.
 

Това стана ясно от думите на Цонев от ДПС в ефира на bTV.


"Не съм доволен от резултата. Такъв тип процедури носят в себе си само негативизъм. Шефът на парламента падна жертва на опита на министър-председателя да заобикаля институциите по казуса с РСМ. Минчев се опита да скрие вчера премиера с едни процедури, при които трябваше да изслушваме външния министър. Документите с грифа сме го чували от нашите партньори в Европа. Казаха ни, че е поел ангажименти да се свали ветото. Какво трябваше да научим вчера - че са поети ангажименти и трябваше да се каже със съответните документи като например срещата с Вархеи. Петков е поел ангажименти, които ги няма в позициите на българските институции, в решението на НС, на КСНС. Българската позиция е друга. Какъв е проблемът? Отива на лидерски съвет и сваля ветото", посочи Цонев. 


По думите му София е проиграла шанса си България да има своя принос за приемането на РСМ в Европейския съюз.


"Позицията, действията и плана на Петков са неуместни. Никола Минчев го свали Кирил Петков, защото го принуди да го прикрие вчера. РСМ ще е една от причините Петков да бъде свален, но това не е най-важното. Виждаме тотална политическа импотентност. Няма яснота, план. Започна руската агресия в Украйна, не могат да предприемат една декларация, защото БСП не иска да подкрепи санкциите. ДПС подкрепя, но са сформирали една позиция, в която единият крак е Московски. Това адекватна политика ли е? Да не говорим за цените на газа, инфлацията, която не бе овладяна. Вносна е част от инфлацията. Има голяма българска добавка заради неадекватна икономическа политика", смята Цонев. 

 

По думите му няма шанс за друг кабинет в рамките на това Народно събрание. Цонев посочи, че ще се отиде към предсрочни избори.

 

"Ако стояхме зад ИТН, нямаше да бавим време да се промотират тогавашните министри, а да помогнем за кабинет и да не се отива на трети избори. Това беше пагубно. Имаше време да се промотира новата партия, която да влезе в НС. ИТН обслужиха новия политически проект, наречен "Продължаваме промяната". Сега берат плодовете на политическите си грешки от миналата година. Берем ги всички, защото не ни послушаха", посочи още Цонев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2992 |16.06.2022 Минчев след отстраняването си: Репетиция за вота на недоверие. Оставам депутат . 0| 3293 |13.06.2022 Цонев, ДПС: Утопия е Асен Василев да е премиер. Не сме натискали бутона на Трифонов . 0| 3573 |18.05.2022 ВСС пак се ската по въпроса с отстраняването на Гешев . 0| 3042 |18.05.2022 Псевдо основания и политическа поръчка прозря Гешев в искането за отстраняването си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads