Реклама / Ads
0| 3319 |22.05.2022 НОВИНИ

Плевнелиев: Министър-председателят не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС

.
Росен Плевнелиев
Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС. Считам този апел на премиера Петков към Радев за доста проблематичен и е политическа грешка. Този апел оставя у българския народ впечатление, че министър-председателя нещо крие, нещо не доизказва, и прехвърля отговорността върху КСНС.
 

Това каза в интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012 – 2017 г. по повод искането на премиера Кирил Петков президентът Радев да свика КСНС по македонския въпрос.

За мен е странно – съвсем наскоро имаше КСНС именно по тази тема, и ако има някаква промяна в обстоятелствата, то е най-добре премиерът да изясни пред обществото - само преди два дни той имаше обръщение към нацията – какво точно се е променило.

 

Ако премиерът е водил преговори, поемал е ангажименти, преценил е че е добре за България, може спокойно в Народното събрание, където е и мястото, в Комисията по външна политика на парламента, да изясни своите аргументи в рамките на своите коалиционни партньори, и да вземе каквото и да е решение. Защото КСНС е съвещателен орган – той по никакъв начин не може да диктува, той може да съветва.

 

Считам, че това, което Петков прави, е огромна политическа грешка. Но също така считам, че сега е необходимо България и Република Северна Македония заедно да изковат решение на проблема – колкото повече се бавим, толкова повече е зле и за тях, и за нас. И още нещо: целта на българският народ и на народа на РСМ като два братски народа, би следвало да е да се намери решение, защото затъваме в противопоставяне, омраза и популизъм, и всичко това, което се случва, в никакъв случай не е в интерес на българския народ.

 

Какво би могло да бъде решението според мен: логично, прозрачно и ясно: така, както го направиха нашите гръцки съседи, нищо по-различно от това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4081 |21.05.2022 Кулеба: Само Украйна може да определи кога е свършила войната . 0| 7792 |21.05.2022 Христо Грозев: За руските служби войната е загубена. Възможен е преврат . 0| 4048 |21.05.2022 Бонев: Фандъкова вече не може да звънне на Борисов с ”Помагай!”. Проблемите с градския са отпреди COVID-19 . 0| 3172 |21.05.2022 Хампарцумян: Хлябът няма да стане по-евтин. Лихвите може да скочат, но не сме в криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads