Реклама / Ads
0| 14474 |07.03.2022 НОВИНИ

Янев намекна, че конфликтът му не бил с Петков, а с Нинова. Категорично имало война в Украйна, но цитирал Путин

.
Не, не се чувствам като грешката на кабинета "Петков". Премиерът направи грешка - не може да ме уволни. Освободи ме Народното събрание. Нека да поработи по речника си. Не е сериозно за една дума да искаш оставка на министър. Не спекулирам с натиск от посолства. Най-голямото ми разминаване беше с позицията на Корнелия Нинова. Разбира се, че случващото се в Украйна е война. Цитирах Путин с думата "операция", за да намекна на родните военнолюбци, че той оставя вратата за дипломацията отворена.
 

Това заяви пред bTV вече бившият военен министър Стефан Янев. Той бе освободен от поста си миналата седмица, след лавината от скандали покрай ситуацията в Украйна и инваизята на Русия, както и определенията, с които Янев боравеше в началото. 


"Имали сме много разговори в Министерския съвет, включително и за подготовката на българската позиция, която защитих на срещата в НАТО. Да речем, че колегите ми не са разбрали какво съм обяснявал. Визията ми беше, че българия разчита на развитие на батальонна група на базата на български войски. Самото решение на мс така е записано - при възможност и нужда да бъде допълнена. Нинова каза, че съм настоявал за нещо друго. Не съм мислил, че имам противоречия с нея, но го разбрах от една медийна изява...", коментира Янев. 


Бившият военен министър загатна, че настоящото управление на държавата не защитава националния интерес.


"Не се поставят под съмнение решения на НАТО и ЕС - те са особен тип решения, поддържат се от националните държави и всяка една от тях има мнение и участва във формирането им. България през годините за съжаление е изградила поколение от хора, които работят по тази тематика, но не са в състояние да защитят националните интереси и се съгласяват с общите платформи", посочи още янев.


Идеята си за цитирането на Путин за действията на Русия в Украйна, когато бившият вече военен министър определи инвазията като "военна операция", Янев обясни така: Искал да намекне на "родните военнолюбци", че Путин оставя отворена вратата за дипломацията. 


"България не е пряко застрашена все още от военни действия. Но икономическата и социалната ни система ще са подложени на удари, които трябва да сме готови да поемем. Няма кой друг да поддържа самолетите ни в момента, освен Русия. Ние готови ли сме да останем без охрана на българското небе? Изтребителите от САЩ ще закъснеят. Поставих на масата искането за компенсации от страна на Вашингтон за забавянето и после бях освободен. Не казвам, че има връзка, не правя спекулации", посочи още Янев. 


Той коментира включването на България в неприятелския списък с държави от страна на Москва. По думите му в това няма военен смисъл, но последствията ще стават ясни тепърва. Янев категорично отсече - ако беше на поста в МО в момента, нямаше да подкрепи изпращането на помощ за Украйна. По думите му тези действия представляват "хвърляне на съчки в огъня". 


“Подводни камъни има във всяка коалиция. При гласуването на моята оставка беше стабилна. Тоест - всичко е наред. Да видим докога”, посочи още Янев.


Бившият военен министър коментира и твърденията за новият политически проект, зад който ще застане. По думите на Янев такъв все още няма, но е готов да го оглави, ако се сформира партия с програма и тя го избере. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4199 |07.03.2022 Политологът Даниел Смилов: Стефан Янев опитва да създаде проект, вариант на умерено ”Възраждане” . 0| 2975 |04.03.2022 Генчовска: Основен приоритет на НАТО ще е конфликтът да не излезе от границите на Украйна . 0| 8091 |02.03.2022 Зам.-министърът на Янев хвърли оставка. Не искала повече „да изпитва срам и неудобство“ . 0| 3213 |02.03.2022 Елена Йончева: Конфликтът в Украйна няма военно решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads