Реклама / Ads
3| 4927 |14.06.2008 НОВИНИ

ЦСКА: Пресилено ни отрязаха, не сме за фалит

.
БФС призна, че клубът представил разсрочени дългове преди официалния рапорт до УЕФА. Според водещи юристи, според които наказанието е твърде сурово. На държавата се припомня, че няма интерес от несъстоятелност.
 


БФС и ЦСКА внесоха нови нюанси в скандала с отнетия лиценз. Централата публикува хронология на процедурата по лицензиране, от която най-общо се разбира следното: ЦСКА е изпуснал два срока за представяне на документите, от УЕФА са изискали информация специално за двата водещи отбора, на 30 април "червените" са информирани за нередности във финансовото си състояние, месец по-късно апелативната комисия отхвърля жалбата на ЦСКА срещу отнетия лиценз заради непълни документи, клубът представя уредени чрез разсрочване задължения на 2 юни - часове преди БФС да изпрати окончателния списък с участниците в евротурнирите (лицензионните експерти обявиха на пресконференция, че рапортът е изпратен в УЕФА на 2 юни около 23:30 часа).

Хронология на процедурата по лицензиране на ПФК ЦСКА АД за сезон 2008/2009 година (според БФС):
- 17.01.2008 На ПФК ЦСКА с куриерска поща “In Time” е изпратен комплект документи с точни и ясни срокове за подаване на съответните документи, необходими за лицензирането на клуба.
- 18.02.2008 Лицензионният мениджър на БФС напомня на клуба за първия срок за подаване на документи по: спортни, инфраструктурни, правни, административни и човешки ресурси, който е 29.02.2008г.
- 24.03.2008 Лицензионният мениджър на БФС изпраща на ПФК ЦСКА писмо с напомняне за втория срок за подаване на документи по финансови критерии, който изтича на 31.03.2008 г.
- 9.04.2008 В БФС е получено писмо по електронен път от г-н Симон Патрик – служител в централата на УЕФА и отговорник по лицензирането. Той иска официално информация за футболните клубове Левски и ЦСКА по финансовите критерии. Затова бе даден срок до 16.04.2008 година. На тази дата документите са изпратени от БФС по електронен път.
- 30.04.2008 С факс и писмо до ПФК ЦСКА са изпратени нередностите по финансовите критерии, който следва да бъдат отстранени от клуба със срок 10.05.2008 г. Нередностите са описани подробно в писмото, което е приложено към уведомлението.
- 10 и 14.05.2008 ПФК ЦСКА предоставя на БФС необходимата според клуба информация.
- 19.05.2008 Изготвен е одиторски доклад на втори независим одитор за футболните клубове, които ще играят в турнирите на УЕФА. Той е направен с цел покриване на изискванията на финансовите критерии и във връзка със засиления интерес към тях от страна на УЕФА.
- 21.05.2008 Провежда се заседание на Лицензионната комисия на БФС, на което присъства и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. На това заседание единодушно се взима решение ПФК ЦСКА да не получи лиценз за сезон 2008-2009, поради неизпълнени критерии - спортни, инфраструктурни и финансови.
- 28.05.2008 ПФК ЦСКА изпраща жалба срещу това решение като предоставя нови документи , включително и официално писмо от НАП с дата 18.04.2008 г за наличие на задължения. В жалбата също така се посочва, че е уреден и друг финансов проблем, но не беше приложен договор за разсрочване или изплащане на дължимата сума. Този договор, както и официалното оттегляне на иска към клуба бяха представени в Лицензиращия орган на 02.06.2008 година.
- 30.05.2008 Апелативната комисия към системата за лицензиране потвърждава решението на Лицензионната комисия по отношение на ЦСКА – поради неизпълнение на финансови критерии.

Управителният съвет на ПФК ЦСКА АД разпространи декларация, в която защитава Александър Томов, намеква за безполезност на евентуално обявяване на клуба във фалит и апелира към феновете да не се разцепват:
"УС НА ПФК ЦСКА АД реагира остро срещу продължаващата негативна кампания срещу ЦСКА и Александър Томов. В момента тече назначената проверка от ДАНС и НАП, която ясно ще покаже нивата на отговорност и наличието или отсъствието на закононарушение около менажирането и управлението на клуба.
Всеки клуб в българския футбол е имал и има проблеми, особено тогава, когато е в процес на преструктуриране и смяна на собствеността. Консултацията, която направихме с водещи юристи в България и в Европа, затвърждава у нас мнението, че закъснението на обявени и неизплатени данъчни задължения, не е достатъчно основание за отнемане на лиценз, особено когато сумите са в незначителен обем спрямо възможностите на клуба.
ПФК ЦСКА е бил и ще продължи да бъде социално отговорен партньор на държавните институции, като ще продължава да се стреми към висок стандарт на корпоративно управление, като се надява, че отговорните държавни институции в спорта ще го изискват и от другите клубове и спортни организации. На фиска му е необходим жив, а не фалирал данъкоплатец, за да си прибере дълговете. След приключването на юридическите консултации, които клуба води у нас и в чужбина, ще преценим как по най-добър начин да защитим интересите на ПФК ЦСКА.
Свободните съчинения в медиите относно фактическото положение в ЦСКА не могат да се квалифицират по друг начин, освен като злонамерена кампания, чрез която заинтересовани страни целят да прехвърлят проблема от болната глава на здравата.
Направената вътрешна проверка безусловно показа, че Ал. Томов е работил безвъзмездно за ЦСКА, без да е получавал каквито и да било средства за това. Неговият принос в осигуряването на клуба през последната година е безспорен, което съвсем не означава, че не носи отговорност за моментното състояние. Пак подчертаваме, че нивата на отговорност ще станат ясни след приключването на проверките от ДАНС и НАП. Уверени сме, че те ще дадат допълнителни аргументи в защита на клуба. УС на ПФК ЦСКА АД се обръща към феновете да насочат енергията и усилията си към обединение за защита на правото и интересите на ЦСКА, а не към създаване на вътрешни фронтове и взаимни обвинения."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5366 |13.06.2008 „Айриш Таймс”: Симеон ревностно защитава репутацията на България . 0| 4430 |13.06.2008 Евро 2008 смъкна успеха и дисциплината в Алма Матер . 5| 11471 |13.06.2008 Петък, 13 –Ч. Р. Д. кмете . 0| 11362 |13.06.2008 “Епохата на цар Фердинанд I” ще обсъждат учени, артисти и политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads