Реклама / Ads
1| 2958 |03.10.2022 НОВИНИ

Цветан Цветанов: Червените линии между партиите вече са зидове

.
Цветан Цветанов
В невъзможност сме да се състави стабилно правителство. По-стойностното е, в този период, докато се проведат новите предсрочни парламентарни избори, политиците да намерят някаква възможност да си говорят по национални приоритети и да знаем кое е безспорно и всички трябва да го подкрепят. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в коментар на първите изборни резултати за нов парламент в студиото на „Големия ЗАлог“ по BGonAIR.
 

Той даде примери с Плана за възстановяване и устойчивост и с Бюджета за 2023 г.


„Ако се приеме, че през последните няколко парламента всичко става с наддаване и когато знаеш, че предстоят нови избори всеки започва да го прави популистки. Фискалната дисциплина обаче трябва да бъде много ясна. Важно е да има устойчивост и прогнозируемост за данъчна политика и за инвестициите, които се правят“, заяви Цветанов.


За голямо съжаление и България, и евроатлантическото мнозинство се използват повече като клише, без съдържание.


„Ако погледнем какви са действията, се вижда, че всички го използват в един предизборен дебат, но никой не дава решение на водещите теми. Когато говорим за евроатлантическо мнозинство и че сме част от силна и обединена Европа, никой в кампанията не говореше за това, което може да получи страната ни“.


Цветанов посочи Плана за възстановяване и устойчивост и припомни, че декември месец страната ни трябва да получи 1млрд. и половина, но това е правно обвързано.


„С всеки избор през последните две години избирателната активност намалява, което означава, че от 6 600 000 души, парламентът се представлява от 1/3 от българските избиратели, което прави невъзможно да има реформаторски дух“.


Цветанов изтъкна, че голям проблем в момента ще бъде това, че всички говорят за законодателни промени, но знаем, че трябва да има квалифицирано мнозинство за избор на ВСС, за инспекторат и то става невъзможно.


Няма ли коалиционно споразумение на по-широк формат от партии и да се постигне един сумарен резултат от 1 200 000 – 1 300 000 гласове, тогава може да говорим за реформаторско мнозинство.


Трябва да се отчете за последните два избора, че се направиха опити да се ограничат контролираният и корпоративният вот, чрез машинното гласуване.


Цветанов изтъкна, че България губи водаческите си позиции в сфери като IT-технологиите и даде за пример облака, който се направи за Microsoft и за Google и не е над България, а над Гърция. Въпреки че България е била много по-напред в сектора и е имало възможност да бъде представено като ноу хау. „Пропусната възможност“.


Също така той даде пример с „Триморието“ и другите предизвикателства в Европа, в които другите държави са активни, а България седи малко встрани и не се възползваме.


В момента се увеличава осигурителният праг, а се стимулират най-ниските пенсии. Защото всяка от политическите партии се стреми точно към най-ниските социални слоеве и виждат този електорат като най-подкрепящ. Ще видим сигурно висока избирателна активност в малките населени места, а трябва да се обърнем към тези, които дават възможност да се формира БВП на страната и да имаме възможност да вдигнем избирателната активност към хората, които виждат перспектива и успех в България.


Цветанов прогнозира, че ГЕРБ ще изпадне в ситуацията от миналия април – първа политическа сила, но в изолация.


„Цялата кампания беше насочена към това да се консолидират твърдите ядра, а не да се разширява периферията“, коментира той. Според него партиите, за които ще стане ясно, че увеличават подкрепата си са „Възраждане“ и ДПС. „Възраждане“ обаче са достигнали своя пик, защото това не може да бъде алтернатива на управление в една европейска страна.


„В голямата си част българските гласоподаватели не излязоха да гласуват, защото очакват, че ще има следващи избори“, каза още Цветан Цветанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 32680 |27.09.2022 Цветанов разкрива: Борисов, Дончев и Петкова са се срещали с Бабаков и Воробьов от санкционния списък на ЕС в България . 1| 2669 |26.09.2022 Цветанов: България е 100% зависима от Русия към края на 2020 г., при реализирането на „Турски поток“ . 5| 5884 |21.09.2022 Цветанов: С „Турски поток“ Борисов защити руските интереси и продължава да заблуждава обществото . 2| 3814 |19.09.2022 Цветан Цветанов: „Турски поток“ е проводник на руските интереси и трябва да бъде обект на санкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads