Реклама / Ads
2| 3852 |19.09.2022 НОВИНИ

Цветан Цветанов: „Турски поток“ е проводник на руските интереси и трябва да бъде обект на санкции

.
Цветан Цветанов
Газопроводът „Турски поток“ е проводник на руските интереси в Югоизточна Европа и трябва да бъде обект на санкции, каза в интервю за EURACTIV Цветан Цветанов, бивш приближен на Бойко Борисов, който като премиер осигури строителството на българската отсечка за рекорден срок.
 

Цветан Цветанов беше вторият човек в ГЕРБ след лидера и бивш премиер Бойко Борисов. Той беше изключително близък до лидера на партията, но напусна партията през 2019 година. След напускането на ГЕРБ той създаде партията „Републиканци за България“, която има прозападен дневен ред.  

 

 Всичко започва 2015 година, когато изграждането на газов хъб „Балкан“ започва да се лансира от тогавашния премиер Борисов. Той беше представен пред ЕК като нереализиралия се проект Набуко. Това получи одобрение, както на национално, така и на най-високо европейско политическо ниво. В средата на 2017 г. се подписа т.нар. пътна карта от Теменужка Петкова в Санкт Петербург и започна ускореното изграждане на този „Турски поток“. Борисов ни казваше, че с „Турски поток“ ще имаме пълна диверсификация. Това беше много силно прокламирано, когато 2020 г. той обявяваше, че вече имаме 100% диверсификация на газовите връзки за България. Обясни, че вече имаме азерски газ, но пропусна да обясни, че това става чрез виртуална (суапова) сделка и че всъщност ние купуваме азербайджански газ, а получаваме руски.

 

И за мен по-интересното е, че никой в България, а и никой в Европа не постави въпроса защо България допусна да бъде заобиколена Украйна с изграждането на „Турски поток“ и защо България се лиши от 1,35 млрд. лв. транзитни такси по съществуващия тогава коридор, който беше с 10-годишен договор (До постояването на „Турски поток“ България транзитираше цялото количество на руски газ за Турция, което идваше през Украйна и Румъния). Борисов е идеологът за всички тези срещи, които са провеждани заедно с Теменужка Петкова и с Томислав Дончев. Освен Бабаков и Воробьов, те успяха да убедят много умело и представителите на ЕК по изпълнението на третия енергиен пакет, така наречената енергийна стратегия. (Александър Воробьов и Александър Бабаков са руски олигарси под американски санкции. В интервю пред Веселин Дремджиев през март Цветанов намекна, че те са определили концепцията и стратегията как България да построи участъка от „Турски поток“ със собствени средства.

 

 Знаем, че за да има диверсификация, над 50% от капацитета трябва да бъдат свободни за други договори, които могат да бъдат сключвани с различни източници на газ. Когато започна да се експлоатира проектът „Турски поток“ през територията на страната, той има само вход и изход без никаква диверсификация. Всъщност това увеличи 100% към 2021 г. зависимостта от руски газ за България. Не мога да си обясня защо го няма този дебат в Европейския парламент, в Европейската комисия, защото 90% от тези количества са резервирани от швейцарската компания МЕТ, която е дъщерна на „Газпром“. Това излиза в много доклади на анализатори и експерти по енергийна сигурност.

 

Дори имаше частично признание от Томислав Дончев в ефира на една от националните телевизии. Той каза, че когато са били на посещение в Русия, са имали срещи с над 30 души и може би там да е бил въпросният човек. Смятате ли, че протоколът ще допусне вицепремиер, премиер и министър на енергетиката да се срещат с хора от забранителния списък? Просто това е без значение за тях. Защото за тях беше важно да се прокарат онези руски интереси, които са в ущърб на националната сигурност. Обслужиха чуждите интереси и не защитиха т.нар. същност на ЕС и третия енергиен пакет.

 

Политиците трябва много по-сериозно да говорят. Както за „Северен поток“ дебатът сега е изнесен на европейско ниво, но отсъства „Турски поток“.

„Турски поток“ е много важен, защото той увеличава руското влияние в Югоизточна Европа. Тази тръба захранва Сърбия, Унгария, което означава, че ние сме проводници на тези интереси на Путин, които възникнаха след анексирането на Крим и целяха заобикалянето на Украйна. Но също така нека си припомним, че преди анексирането на Крим, Украйна добиваше около 80% от своите нефтени и газови залежи в Черно море. Това вече е невъзможно в тези условия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3346 |12.09.2022 Цветанов: Направете си извода как бе защитен българският интерес с реализирането на „Турски /Балкански поток“ . 0| 2726 |29.08.2022 Цв. Цветанов: Водещото за партиите са популизмът, конфронтацията и нелогичните обещания . 0| 3022 |13.08.2022 Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“ . 0| 3000 |13.08.2022 „Републиканци за България“ на Цветанов няма да участва в предстоящите избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads