Реклама / Ads
43| 5715 |28.11.2013 НОВИНИ

Цветан Цветанов: Разписал съм СРС-та срещу Орлин Тодоров

.
Близо час и половина им бе необходимо на наблюдаващите прокурори да прочетат обвинителния акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за отказ да приложи специални разузнавателни средства срещу бившия разузнавач от ОД на МВР – Велико Търново – Орлин Тодоров, съобщава репортер на Фрог нюз. Съдебното заседание на първа инстанция започна с разпит на трима свидетели в системата на МВР. Единият адвокат на екс министъра - Менко Менков, поиска процесът да се гледа по съкратената процедура.
 

Той дори не пожела да бъдат отново разпитани свидетелите по досъдебното производство.

 

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Цветанов заради резолюцията му с „Не” на „6 броя искания за използване на СРС-та” срещу Орлин Тодоров и криминалните лица, на които е съдействал в престъпленията им, Милен Иванов и Пламен Бачков. Разрешителните от съда и от директора на СДОТО Иванов са били отхвърлени от бившия вътрешен министър.  

 

„Отказал съм да разпиша СРС-та, след което след 1 месец съм разписал. Започна експлоатация на специални разузнавателни средства, след което отново има удължаване. След което са образувани две досъдебни производства, но не по това дело, по което са искани тези специални разузнавателни средства. В тази връзка нямам абсолютно никакви притеснения за това което се случва в момента. То е ясно, това е опит за политическо дискредитиране”, коментира бившият вътрешен министър.

 

Той категорично отрече да има нещо общо с опъването на чадъри над Орлин Тодоров, срещу когото има образувани досъдебни производства. „Кой е опъвал чадър над Орлин Тодоров? Вие разбрахте ли?! Нека да говорят адвокатите”, лаконичен бе Цветанов.

 

По информация на прокуратурата Орлин Тодоров е задържал за кражба лицето Тодор Тодоров, но после го пуснал. След което обаче негови хора го отвлекли в района на комплекс „Арбанаси” и го изнудвали за 2 200 евро. Аверите му се силили с приятелството си с него и му давали указания кого да задържи. Тяхно дело са и откраднатите катерушки и други детски съоръжения, с които стана известно повдигнатото обвинение на Цветанов за отказ за използване на СРС-та. За Тодоров, Пламен Бачков и Милен Иванов били събрани доказателства за престъпления, които не били достатъчни за повдигане на обвинение. Именно затова се налагало прилагането на специални разузнавателни средства. Отказът на Цветанов за използването им се тълкува от прокуратурата като желание за спасяване на лицата от лишаване от свобода.

 

Свидетелят Юри Божилов от Дирекция „Вътрешна сигурност” разказа пред съда, че му е било наредено да прекрати оперативното дело срещу Орлин Тодоров. Специално за това бил извикан в София, като бил предупреден да не се обажда на ръководителя на Дирекция „Вътрешна сигурност” във Варна, на когото бил на пряко подчинение. В столицата заместник-директора на Дирекция „Вътрешна сигурност” Павлин Коджахристов започнал да му крещи и да му заповядва веднага да приключи оперативното дело срещу подсъдимия вече антимафиот. След този разговор, на който присъствал и колегата му Тони Тодоров и който потвърди скандала на Коджахристов, му било забранено да ходи във Велико Търново. По думите му той пътувал за старопрестолния град, за да си върши работа, като се криел. Не след дълго Божков бил пенсиониран, като неговото обяснение за това било именно казуса с Орлин Тодоров.

 

На срещата в София Коджахристов обяснил, че това е нареждане на Главния. Кой е Главния така и не било уточнено, но се предполага, че става дума за Станимир Флоров.

 

Шефът на дирекция „Вътрешна сигурност” Румен Ганев, който също бе призован да свидетелства в съда, обясни, че исканото прекратяване на оперативното дело срещу Орлин Тодоров, било заради започването вече на досъдебното производство срещу антимафиота. 

 

Делото срещу Цветан Цветанов продължава на 24 януари 2014 година.

На него са призовани като свидетели бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев и бившият шеф на СДОТО Цветан Иванов, който пък заедно с Цветанов, е обвиняем по друго дело - за незаконното подслушване.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 134| 13676 |28.11.2013 Христо Стоичков: Заради Бочко, ибрика Флоров и подлизуркото Цветанов държавата е на това дередже . 137| 5720 |27.11.2013 Удрят Цветанов с 4-то обвинение преди Коледа . 28| 5017 |24.11.2013 Цветанов: Правителството ще похарчи скришом европарите за бежанците . 51| 5822 |22.11.2013 Манолова призова Цветанов: Оставка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads