Реклама / Ads
20| 5390 |01.06.2011 НОВИНИ

Цветанов: Ако внесат вота - ще отговарям с удоволствие

.
Цветан Цветанов
Винаги съм казвал, че в съдебната система има и подготвени, честни и достойни съдии. Изборът на Владимира Янева за шеф на Софийски градски съд (СГС) – тя влиза в тази категория.
 

Така министър на МВР Цветан Цветанов коментира назначаването на Янева за председател на най-важния наказателен съд в държавата, за която медиите писаха, че е близка приятелка на семейството Цветанови.

Министърът отбеляза, че въпреки 4- годишния си стаж на съдия, тя е била предпочетена от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Не партийният принцип, каквато била кандидатурата на основния й конкурент – бившият и. д. шеф на СГС Величка Цанова, а професионалните качества на Янева са надделяли при избора, добави Цветанов.

Цанова бе фаворит на столичните съдии и бе подкрепена от общо 109 свои колеги в специална декларация преди вота. Това обаче не помогна за избора й, тъй като по-голямата част от членовете на ВСС предварително бяха решили да гласуват за Янева, което недвусмислено пролича от изказванията им по време на дебатите. Някои от кадровиците в съдебната власт обявиха, че подкрепят нейната кандидатура, тъй като е била прокурор и знаела как работи обвинението, заради "новаторските й идеи" и дори, защото е млада "и знае какво иска".

Цветанов изрази надежда, че Янева ще отговори на очакванията на обществото "съдебната система да стане по-добра и по-ефективна, както и по-обективна в правораздаването".

По думите му с кадровите промени в съдебната система след идването на ГЕРБ на власт се прави опит за постепенното премахване на "политическите ангажименти в последните 20 години на някои представители от съдебната система". И уточни, че вече щели "да се градят" само съдии с професионални качества.

Помолен за коментар на готвения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството, Цветанов обяви: "Ако този вот бъде внесен, за мен ще бъде голяма чест и удоволствие да отговоря на всички упреци. Правим всичко възможно държавата днес да е по-сигурна и спокойна и да не бъде свързвана с организираната престъпност."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5587 |17.05.2011 Цв. Цветанов: Недопустимо е да се оценяват чужди посланици! . 5| 5452 |14.05.2011 Цв. Цветанов: България е част от трансграничен канал за контрабанда . 15| 5705 |09.05.2011 Цв. Цветанов: Докладът на Европол не е критика, а анализ . 35| 5089 |07.05.2011 Цв. Цветанов: ГЕРБ постига най-добър резултат самостоятелно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads