Реклама / Ads
16| 9651 |20.10.2019 НОВИНИ

Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ

.
Живко Георгиев Източник: БГНЕС
Цветанов остави част от ноу хауто си на своите наследници в ГЕРБ. А и някои от тези хватки лесно се усвояват. Той безспорно вършеше част от черната работа. Но в много общини забелязвам същите подходи – без Цветанов по цветановски. Това заявява социологът Живко Георгиев пред Banker.bg.
 

Безспорно без него ГЕРБ ще има проблеми в доста общини, където неговото оттегляне беше съпроводено с низвергването на предишен местен елит на ГЕРБ и замяната му с друг. Има такива достатъчно. Но методите си остават, те не са забравени, ноу хауто все още се ползва. Освен това и самият Бойко Борисов не е много чужд на това ноу хау. И да не го е патентовал, то си е част от корпоративната култура на партия ГЕРБ, допълва той.

 

Социологът коментира и битката за София: В София безспорно вотът е ключов, с много сериозна интрига. Отдавна не е имало такава интрига. Разбира се, има и други места, но публиката се интересува най-вече от столицата. Почти сигурно ще има балотаж в София в кметската част и то с много добри шансове за Мая Манолова. Но по-важното е, че в София все пак наблюдаваме местен вот, където в това, което се случва, ще има някаква политическа логика. Борба между политики, идеи... Така че тук всичко е в чист вид, посочва

 

А вече из страната наблюдаваме добре познати картинки. Не, че няма интриги. Има интриги. Сигурно ще има и изненади. На ГЕРБ няма да й е така лесно да повтори постиженията си от преди четири години. В 7-8 областни града ще има сериозни опоненти и е възможно да загуби някои от тях. Но за съжаление това, което мен ме впечатлява, като човек изследващ 20-30 години избори в България, ще си ги има пак всичките добре познати дефекти – местни договорки зад гърба на избирателя, купени гласове... Силно е изкушението, особено в общини с под 50 000 избиратели да се използват тези техники, казва още той.

 

Най-общо, има нужда от промяна на модела и то е по посока да стане по-легитимен. Да се пресекат няколко негативни тенденции, които тревожат хората. Това са – срастване между политически и олигархично-клиентелен елит; да се минимизира ролята на големите пари в изборите; да се създадат механизми за гражданско участие, което е същинската демокрация. Демокрация без гражданско участие е доста фиктивна фасада. Така че, чувства се потребност от радикални идеи и не непременно такива, които могат да се разплискат в антисистемни настроения. Засега това, което ги задържа, мен, ако питате, е, че не са се появили подходящи алтернативи и че социално-икономическата конюнктура е горе-долу добра. Ако, не дай Боже, страната влезе в някаква икономическа депресия и се изострят социално-икономическите напрежения, това може да избие на зле, категоричен е Живко Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4180 |18.10.2019 Изоставиха бебе пред медицински кабинет в Петрич . 1| 4273 |18.10.2019 Оставиха за постоянно в ареста младежа, задържан за хулиганство на мача България - Англия . 0| 3834 |10.10.2019 Оставиха в ареста трима от ДАИ-Пловдив . 37| 17573 |08.10.2019 Борисов, докато си пие кафето в ефир: Цветанов не ми липсва, ще отзова Пламен Георгиев, ако не събори незаконните постройки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads