Реклама / Ads
16| 11350 |25.06.2017 НОВИНИ

Цветанов заподозря президента в корупция, сам решавал за „Грипен”

.
Цветан Цветанов Източник: БГНЕС
Има съмнения за корупционни практики на най-високо ниво в държавата. Например президентът Радев е решавал за избор на самолет за ВВС в полза на един производител, а е отстранен от конкурса друг. Ще разследваме случая в посока на прозрачността, за която говори сам Радев и ако се установи нещо нередно, ще имаме пример за лоши практики на ниво президент. Това заяви на извънредна пресконференция в късния неделен следобед зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 

Следваме графика до края на тази календарна година да имаме надлежно обсъден и обнародван законопроект за борба с корупцията. Това обявиха на пресконференция от партия ГЕРБ.

БСП бяха в основата да не бъде прието антокорупципното законодателство в 44-тото Народно събрание. Новият единен антикорупционен орган трябва да се базира върху основата на вече съществуващ такъв.

 

„Не успяхме да разгледаме Антикорупционния закон в рамките на 43-ото Народно събрание. Продължихме обаче работата в предизборната кампания и това стана един от основните ни акценти в управленската ни програма, като сме представили идеята ни за формиране на антикорупционния орган на база на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, към която да се включат компетенциите и правомощията на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, БОРКОР, и отделите на Сметната палата за проверка на декларациите“, обясни председателят на Правната комисия Даниел Кирилов.

 

България е парламентарна република, имаме политическо решение, съгласувано и с коалиционните партньори за създаването на анкетка комисия за осигуряването на финансов ресурс за превъоръжаване на българската армия. Целта е да постигнем стандартите на НАТО до 2020 година. Няма да допуснем да има заиграване със сигурността на страната, каза Цветан Цветанов.

 

В тези горещи месеци градусите на напрежение между политическите партии ще се повишава, но ние ще работим само и единствено в интерес на България, заяви Цветан Цветанов. Ще предложим да се създаде временна комисия, която да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет. Това каза председателят на парламентарната Комисия по отбрана и народен представител от ГЕРБ ген. Константин Попов във връзка с пътната карта за придобиване на нов тип боен самолет.

 

По думите му, не трябва да се губи време за отговор на въпроси, когато този парламент ще ратифицира конкретният договор. Ген. Попов заяви, че според ГЕРБ всички парламентарни групи трябва да са наясно за какво ще се харчат средствата. Според него, ако не се направи това, Народното събрание може да бъде обвинено, че стои настрани от процесите. Имаме вече достатъчно съмнения, от изводите, които сме направили от открити източници, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители, каза Цветанов. По думите му, това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

 

„Искаме да проверим с парламентарните механизми, как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците“, посочи Цветанов. Той поясни, че ще имат пълно съдействие на всички тези, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на Временната комисия, за да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет. Според него трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността.

 

Цветанов посочи, че ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение. „Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците“, коментира Цветанов.

 

Той коментира и заявеното намерение за протест от страна на полицейските синдикати.  По думите му диалогът е единственият начин за решаване на проблемите. Нека да разговаряме по темите, но не чрез медиите, каза Цветанов. Убеден съм, че ще има пари както за бълагрските полицаи, така и за българските учители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 17184 |13.06.2017 Коритаров пред Фрог: Да се снеме доверието от президента, ако не отстрани Пламен Узунов . 0| 6958 |11.06.2017 Бъчварова захапа президента, брани Георги Костов . 3| 5645 |08.06.2017 Цветанов топи БСП за оградата на границата, сърдит, че не говорим за визитите на Борисов . 0| 9026 |06.06.2017 Цветанов не даде големи надежди на полицаите за увеличение на заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads