Реклама / Ads
1| 3015 |25.10.2021 НОВИНИ

Цветелина Пенкова в Хасково: Когато отговорността към миграцията е по-голяма, финансовата подкрепа от ЕС също трябва да е по-голяма

.
Втората част от поредицата „Когато младите говорят…#EUphoria” се проведе в Хасково на 25 октомври 2021 г. Основна тема на събитието бе „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото“.
 

В рамките на конференцията се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител инж. Минко Ангелов, зам.-областните управители Виолета Желева и Мартин Узунов, Старши комисар Венцислав Кирчев, директор на ОД МВР – Хасково, водачът на листата на БСП за България в Хасково Владимир Маринов и представители на НПО сектора.

 

„През последните години, въпросите и предизвикателствата, свързани с миграционните потоци, са една от ключовите и критични теми за Европа. Кризата с бежанците от 2015/2016 г. показа, че страните членки трудно могат да подходят еднакво към проблема, предвид националните специфики и трудностите, с които се сблъска всяка една от тях. Трябва да си дадем сметка, че хармонизацията на европейското законодателство не бива да бъде самоцел, а да доведе до установяването на стабилна и работеща европейска рамка.“, коментира евродепутатът Цветелина Пенкова. Тя допълни, че решенията следва да се взимат въз основа на европейските принципи, без да се пренебрегва общественият интерес.

 

„Солидарността и отговорността трябва да са пропорционални - колкото по – голяма е отговорността, толкова по – голяма трябва да бъде европейската солидарност. Колкото тежест се поема от България като външна граница, толкова по - адекватна и бърза трябва да бъде европейската подкрепа. България продължава да бъде извън Шенген, несправедливо и по политически причини, защото е изпълнила необходимите изисквания. Това е въпрос, по които усилията на национално и европейско ниво трябва да продължат.“ подчерта Пенкова.

 

Според вицепрезидентът Илияна Йотова трябва да бъде насърчавано участието на младите европейски граждани в Конференцията за бъдещето на Европа, защото те имат критичния и необременен поглед върху случващото се на ниво ЕС. „Първа причина за участието ми днес, тук в Хасково е, че темата, свързана с миграцията и убежището е актуална и важна за региона и е залог за сигурността на България и на целия ЕС. На европейско ниво, България трябва да продължи да защитава позицията за необходимостта от подкрепа и съдействие за държавите на първа линия с оглед обезпечаване на общата сигурност. Функциониращото към момента законодателство в областта е остаряло, неефективно и трябва да отчита действия и мерки в периоди на кризи.“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

 

Водачът на листата на БСП за България  за Хасково Владимир Маринов подчерта, че когато говорим за силна Европа, за силно национално управление в рамките на ЕС, не бива да забравяме закономерността, че за силна Европа са нужни силни региони, което предполага особено внимание на ЕС към България като външна съюзна граница.

 

„Когато младите говорят…#EUphoria” продължава със събития в Шумен (28.10.2021 г.), Пазарджик (02.11.2021 г.) и Стара Загора (03.11.2021 г.).

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3089 |22.10.2021 Вицепрезидентът Йотова открива Конференция за бъдещето на Европа по инициатива на евродепутата Цветелина Пенкова . 8| 3316 |05.10.2021 Цветелина Пенкова: Покачващите се цени – грешка в логистиката? . 0| 3204 |15.09.2021 Цветелина Пенкова за Състоянието на Съюза: ЕС може да бъде ефективен само ако има силен социален дневен ред . 0| 3106 |10.09.2021 Евродепутатът Цветелина Пенкова коментира дигиталната трансформация във финансовия сектор на международната конференция EUROFI

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads