Реклама / Ads
0| 2850 |12.05.2022 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: С ядрената енергетика към зелено и устойчиво бъдеще

.
Европейският енергиен форум проведе конференция на тема „Каква е ролята на ядрената енергетика в европейския енергиен микс“ с представители на енергийната индустрия, сред които ЧЕЗ и Форатом. Като член на борда на организацията евродепутатът Цветелина Пенкова взе активно участие и изрази категорично позицията си: „България трябва да подкрепи класифицирането на ядрената енергетика като зелена и устойчива в Допълнителния делегиран акт по Регламента за таксономията“.
 

Таксономията на ЕС е списък-класификация на екологично устойчиви икономически дейности. Тази класификация е индикация в кои дейности могат да инвестират финансовите институции. Делегираният акт ще позволи на ядрената енергетика и природния газ да бъдат признати като преходни и устойчиви енергийни източници за Европейския съюз.

 

Пенкова заяви, че до момента позицията на България е била последователна в подкрепа на ядрената технология и делегирания акт. Това ще позволи да бъдат привлечени финансирания от международните капиталови пазари за реализиране на проекти в сферата.

 

„Предложението, което следва да бъде прието от Съвета и гласувано в Европейския парламент обхваща както ядрената технология, така и природния газ. Не може да бъде изменян, за да се извади някоя от тях, а приет или отхвърлен.“, акцентира Цветелина Пенкова.

 

До 13 май (петък) България трябва да изрази първоначална позиция за ранното приемане на делегирания акт. Гласуването в Европейския парламент ще е през месец юли тази година.

 

„Водим постоянни разговори с колегите в Европейския парламент с цел повече информация относно новите технологични развития в ядрената енергетика. Особено в контекста на настоящата ситуация тази технология е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на Съюза. България има нужда от развиване на нови ядрени мощности. Предвид високите цени на електроенергията и проблемите с доставките на природен газ това би осигурило достъпна енергия на нашите граждани и предприятия.“, заяви Пенкова.

 

Според европедутата е изключително важно България да изразява последователна позиция и да подкрепи определянето на ядрената енергетика като зелена и устойчива в делегирания акт. Отхвърлянето му ще означава несигурност и липса на допълнително финансиране за енергетиката в България в краткосрочен и дългосрочен план.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5741 |04.05.2022 Димитър Иванов, енергиен експерт: Войната за газа с Русия, ще се прехвърли и в ядрената енергетика . 0| 3762 |29.04.2022 The Washington Post: Докато Путин дрънка с ядрената си сабя, „ученикът“ му Ким Чен Ун си води бележки . 0| 3112 |30.03.2022 Цветелина Пенкова: Цифровото евро идва през 2023 година, а финансовият сектор иска да инвестира в зелени ядрени проекти . 0| 3006 |28.02.2022 Ядрената триада на Русия е започнала бойното си дежурство в усилен състав

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads