Реклама / Ads
0| 2567 |19.03.2023 НОВИНИ

Цветелина Пенкова в Силистра: С разделното събиране на отпадъци се пестят суровини, природни ресурси и енергия

.
„Да работим за един по- чист свят, сега и в бъдеще. Да мислим и да пазим, и да пестим“, към това призова евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова в Силистра, където в Световния ден на рециклирането тя инициира почистване на отпадъци от обществени площи.


.

 

В почистването се включи цялата листа на БСП за България в Силистра заедно с водачът Иво Атанасов, когото Цветелина подкрепи за предстоящите избори и му пожела успех и твърдост в отстояването на левите идеи и ценности.

 

Цветелина Пенкова изтъкна, че е важно да се събират разделно отпадъците, защото се пести - необходима е значително по-малко енергия за производството на продукти от рециклирани материали, отколкото от добити от природата суровини. „Пестят се  ценни суровини и природни ресурси. Събраните разделно отпадъци се рециклират и превръщат в нови продукти. А един тон рециклирани пластмасови отпадъци спестява 2 тона нефт“, аргументира се с практични ползи от разделното събиране на отпадъци Цветелина Пенкова.

 


.

 

Евродепутатът отбеляза, че всички производители и вносители на опаковани стоки са задължени да събират разделно и да предават за рециклиране определен процент от общото количество, пуснати на пазара опаковки. Тя припомни, че според българското законодателство всички граждани са задължени да изхвърлят отпадъците от опаковки разделно в цветните контейнери на определените за тази цел места.

 

Цветелина Пенкова призова за повече отговорност и опазване на околната среда. Не спести смущаващата прогноза , че до 2050 г. в океаните ще има пластмаса с тегло по-голямо от това на рибата в тях.  А на жител на ЕС се падат по 157 кг отпадъци от опаковки.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП тук

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2605 |18.03.2023 Цветелина Пенкова: Овластяването на следващото поколение е жизненоважно за по-сигурното бъдеще . 0| 2670 |16.03.2023 Цветелина Пенкова награждава млади творци във Велико Търново, в Силистра с младежи отбелязва Световния ден на рециклирането . 2| 2642 |10.03.2023 Цветелина Пенкова: Работя за промяна в ценообразуването на електроенергията, за да намалим инфлацията . 3| 2763 |25.02.2023 Цветелина Пенкова: Необходим е сериозен политически консенсус и информационна кампания за влизането в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads