Реклама / Ads
4| 5528 |09.10.2020 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: С резолюцията си ЕП сне доверие към управляващите и изрази подкрепата към българските граждани

.
„Резолюцията не е „за“ или „против“ България и това стана ясно още по време на дебата. Дори немският министър по европейските въпроси Михаел Рот обясни, че подобни дискусии са естествени и важни за всяка държава-членка на ЕС. В България има структурни проблеми и обществено недоволство, които са следствие от настоящето управление. Този дебат и тази резолюция са изцяло в защита на българските граждани, които искат промяна.“
 

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова пред Нова телевизия.


Пенкова обясни, че над 50% от членовете на Европейския парламент са гласували в подкрепа на резолюцията, като голямата част от тях са от лявоцентристкия спектър, която включва либерали, зелени и левите партии. От ЕНП 6 евродепутати гласуваха „за“ резолюцията и 23 с „въздържал се“, които на практика са подкрепили върховенството на закона в България, въпреки партийната линия на гласуване.


След критичния доклад от страна на Европейската комисия, където се представи чисто експертна оценка за състоянието на съдебната власт, медиите и корупционните проблеми в България, с резолюцията беше дадена и политическата оценка от единствения орган в ЕС, който се избира пряко от европейските граждани, а именно Европейския парламент. Доклада, резолюцията и общественото настроение са насочени само и единствено срещу настоящето управление, поясни Цветелина Пенкова.


„Това е снемане на доверие от страна на Европейския парламент към управляващите в България и в същото време израз на подкрепа към българските гражданите. Не приемам да се класифицира като основен принцип на демокрацията факта, че „позволяваме на хората да са на улицата и да протестират“, каза евродепутатът.

 

На въпрос от студиото, има ли разделение в БСП в отношението към Елена Йончева, Цветелина Пенкова каза: „И г-жа Елена Йончева, и БСП винаги са се борили срещу корупцията и са защитавали българските граждани. И не, няма има разделение в БСП“.


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5368 |09.10.2020 Петър Витанов: Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ . 44| 10056 |09.10.2020 Елена Йончева: Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим . 28| 10384 |08.10.2020 Вижте пълния текст на Резолюцията на ЕП за България . 34| 8024 |08.10.2020 Ден 92: Резолюцията на ЕП за България - победа за протестиращите /снимки и видео на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads