Реклама / Ads
5| 4706 |02.12.2015 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Газим в помията на Атанасов и Вучков

.
Цветлин Йовчев
Докато бях вътрешен министър до мен достигаха редица сигнали. На два от тях обърнах специално внимание: служители на ДАТО са дали неоторизиран достъп до информационната система на МВР на банки, като целта за това е те да знаят кои техни клиенти са криминални лица; вторият сигнал е за използването на чужди пароли за достъп до тази система. Това заяви в съда по делото "Червеи" бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, предаде репортер на Фрогнюз.
 
По думите му, той се обърнал за съдействие към ДАНС, тъй като сигурността на информационната система била застрашена. ДАТО по това време не разполагала с техническа възможност да се заеме със случая. Освен това нейни служители били подозирани, че са замесени в източването на информация.

"От информационната система могат да се манипулират данни и да се заличават следите от тази дейност. Това може да прави администратор с пълен достъп до системата", твърди Писанчев.

По време на разпита му прокуратурата му представи докладна записка, която той увери, че бил фалшива. "Подозирам, че тя е подготвена от бившия директор на КИС, който аз отстраних. Предупреждавал съм го да не прави срещи с хора, които имат интерес от обществени поръчки", обясни Йовчев.

Той каза още, че за резултатите от проверката за източването на информационната система на МВР е бил само чувал, без да има доклад за тях. Сигналите за манипулирането на информационната система също били устни. 

Помията, в която газим в момента, се почна от голяма измама, в основата, на която бяха Атанасов и Вучков, заяви Йовчев, след като излезе от съдебната зала.

Това, което те сътвориха, е в резултат на лични и групови, но непартийни интереси, каза още Йовчев. Повече от 45 минути продължи разпитът на Цветлин Йовчев. Той обясни, че по времето докато бил министър, до него са достигнали сигнали, че служители на звеното, което се занимава с информационните системи на МВР, са дали достъп до данните на банки, които да могат да проверяват дали техни клиенти не са криминално проявени.

Освен това той получил сигнали от шефа на "ДОТО" Цветан Китов, че служители на МВР извършват нерегламентиран достъп до информационните системи на МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11443 |14.05.2015 Скандал! Дясната ръка на Цветлин Йовчев извършил тежко престъпление? . 3| 4447 |18.03.2015 Цветлин Йовчев: Не са подслушвани протестиращи . 16| 4406 |18.03.2015 Разпитват Цветлин Йовчев за "Червеи" . 15| 4479 |06.02.2015 Цв. Йовчев: Вън лъжците от политиката!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads